Bakermat van beschaving

Zullen we een blik werpen op anderen? Op landen die ook met migratie- annex vluchtelingenproblematiek te maken hebben, in het bijzonder over water? In Maleisië hebben de autoriteiten 139 graven blootgelegd met soms meerdere lijken erin. Deze massagraven lagen bij illegale kampen waar mensensmokkelaren vluchtelingen vasthielden. Ze werden opgesloten, gechanteerd, als slaven behandeld en soms vermoord. Maleisië doet zijn best om zich als ontwikkeld, beschaafd en toeristisch land voor te stellen. Maar dit konden we, de massagravenaffaire buiten beschouwing gelaten, begin deze maand niet echt constateren. Toen weigerde Maleisië vluchtelingen en migranten uit Burma en Bangladesh toe te laten die sinds weken op zee ronddobberden. Na aandringen van de VN liet het land uiteindelijk een kleine groep toe.

Hetzelfde gebeurde met Indonesië, een land dat vaak als voorbeeld dient in Zuidoost-Azië vanwege zijn economische ontwikkeling en moderniteit. Maar toen een gammele boot een paar weken geleden gesignaleerd werd in de Straat van Malakka, weigerde Indonesië de uitgeputte en uitgehongerde migranten richting hun kust te laten varen. Wel kregen ze voedsel, water en medische hulp, voordat ze door marineschepen werden verjaagd.

Opvallend is dat een belangrijk deel van de vluchtelingen Rohingya's zijn die Myanmar (Burma) ontvluchten. Deze moslimminderheid wordt beschouwd als een van de meest vervolgde en onderdrukte ter wereld. Je zou denken dat Indonesië, grootste moslimbevolking ter wereld, en Maleisië, zestig procent moslim en islam als staatsreligie, op de eerste rij zouden staan om door geweld gevluchte geloofsgenoten op te vangen. Niets is dus minder waar.

Australië dan? Dat westerse land laat sinds 2013 geen enkele bootmigrant meer toe. Zij die het wagen, worden naar detentiecentra op Papoea-Nieuw-Guinea of nabij gelegen eilanden gebracht. Of naar Cambodja gestuurd omdat dit land een pak geld van Australië ontvangt om bootmigranten toe te laten. In een infovideo waarschuwt de Australische bevelhebber van de grensbewakingsmissie eventuele kandidaten voor de overtocht: "No way, Australië zal nooit je thuis worden. Als je op een boot stapt zonder visum zal je nooit in Australië aankomen."

Waar ik naar toe wil? Europa, met Italië, Griekenland en Malta in de voorste linies, heeft sinds begin dit jaar meer dan 60.000 bootmigranten van de dood gered. Vorig jaar werden met nog grotere middelen in totaal meer dan 200.000 Afrikanen en Arabieren van de verdrinkingsdood gered. En dit terwijl de migranten uit soms tribale culturen afkomstig zijn (denk aan de christenen die overboord werden gegooid omdat ze tot God baden) en meestal een ander geloof hebben. Hier geen kampen met massagraven, migrantenslavernij of boten die je bewust laat ronddobberen. Kunnen nu de beroepsklagers, de professionele goede mensen en de schuldgevoelaanjagers eindelijk zwijgen? Leve 'Fort Europa', een bakermat van beschaving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden