Bagger

Bernhard was een gewetenloze, gierige, egocentrische man', kopte deze week de Volkskrant. En dan RTV Utrecht: 'Bernhard betastte 16-jarig meisje in paleis Soestdijk'. De bagger die deze dagen over het standbeeld van de prins wordt gekieperd ruikt niet bepaald fris. Mijn gewaardeerde collega Arthur van Amerongen noemt dit, op de site van HP/de Tijd, 'pissen op het graf van ZKHP Bernhard'. Zelf moest ik aan de zaterdagvierdeklasser uit Uddel denken: je zal de komende zaterdagen maar het veld opkomen in het shirt van SV Prins Bernhard! Of denk aan documentairemaker Heddy Honigmann, die op 2 december uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2016 moet krijgen. Zou ze niet beter een Bob Dylan'tje kunnen doen en in de natuur verdwijnen? En wie wil nu in Bennekom of Middelharnis nog in de Prins Bernardlaan gaan wonen? Ik bedoel: nu we toch bezig zijn Zwarte Piet te vermoorden, kunnen we net zo goed Bernhard postuum uit de boeken schrapen.

Trouwens - vergeef me dat zijpad - maar het anti-zwartepietstuk van de interculturele Vlaming Julia Steenwegen gisteren in Trouw, vond ik opmerkelijk. Ik heb het niet over het feit dat dit belabberde stuk proza dat stilistisch en inhoudelijk een modale schoolkrant niet zou halen, wel een Nederlandse kwaliteitskrant heeft gehaald. Nee, ik heb het over het feit dat iemand die als immigrant net om de hoek komt kijken, na net drie weken verblijf hier ons nationale hulpje wil dekoloniseren. Hallo, Vlaamse spuit elf, ik ben ook immigrant maar wel hier sinds een poosje en ik ben met de jaren steeds meer van onze Pietjes gaan houden. Maar stel je eens voor dat ik naar Sint-Job-in-'t- Goor verhuis en na amper drie weken verblijf in koetervlaams voor De Standaard schrijf dat Manneken Pis wegens pedoseksuele uitstraling moet verdwijnen, hoe zou gij reageren?

Terug naar de prins. Het lijkt erop dat we ons moeten voorbereiden op een lawine tot 2074 aan herkauwde kwaadaardigheden over de seksuele escapades en het slechte huwelijk van de man die van bolides en jarretels hield. De biografie van Poupette, zijn Franse minnares, en de memoires van zijn anjers, die vanaf de rug van de slaapkamerstoel alles zagen, zijn misschien al in de maak. Dit volk van voyeurs lijkt er geen genoeg van te kunnen krijgen. Eerst liet historicus Fasseur in 2008, met dank aan dochter Beatrix die hem faciliteerde, ons een kijkje nemen in de haatcorrespondentie tussen de bedrogen echtgenote en de flierefluiter. Vervolgens maakten de lijkenpikkers van de VPRO de schandproductie 'Bernhard, schavuit van Oranje' om met een zak chips op schoot van de echtelijke ellende te genieten. En nu is er een biografie van Juliana die niets anders is dan een portret van die schavuit. Houdt het dan nooit op? Ik hoef andermans bedgeheimen en huwelijksperikelen niet te weten en hoop dat de mijne, na mijn dood, verboden terrein voor het publiek zullen zijn. Het begint bij Bernhard net als bij Zwarte Piet bij me te groeien: hoe meer bagger, hoe meer mededogen ik voel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden