Bagger

Over twee weken begint in Frankrijk het EK-voetbal, wat in deze woelige dagen van stakingen en straatgeweld wat rust in de tent zou kunnen brengen. Helaas wordt de kortebroeksector bij de Galliërs nu ook door tweespalt ondermijnd. Gisteren maakte de bondscoach Didier Deschamps bekend dat hij zijn oud ploegmaat bij 'Les Bleus', Eric Cantona, wegens laster voor het gerecht gaat slepen. Een unicum. Cantona beschuldigde een dag eerder in The Guardian de bondscoach van racisme omdat hij in zijn selectie de spelers Karim Benzema en Ben Arfa niet heeft opgenomen. Volgens Cantona omdat ze beiden van Noord-Afrikaanse afkomst zijn: "Benzema en Ben Arfa zijn grote spelers. Maar Deschamps heeft een echt Franse naam. Misschien is hij wel de enige in Frankrijk met een echt Franse naam. Weet je, niemand in zijn familie heeft zich vermengd met iemand anders. Zoals de mormonen in Amerika." Deze beschuldiging is natuurlijk krankzinnig: Deschamps heeft een selectie in elkaar gezet die de meest multi-etnische is van heel Europa.

Cantona afficheert zich graag als linkse denker en links wordt in dat land door rechtse denkers beschuldigd van een obsessionele omgang met het antiracisme. Dit om de teloorgang van de traditionele linkse ideologie te maskeren. Filosoof Alain Finkielkraut noemt zelfs het antiracisme 'het communisme van de 21ste eeuw'. Zou het ook zo zijn in Nederland? De affaire Sylvana Simons heeft hier zulke proporties aangenomen dat je je mag afvragen of deze het zicht op de werkelijkheid niet een beetje vervormt: ministers bemoeien zich met de tv-presentatrice en door de enorme media-aandacht gaat het OM een oriënterend onderzoek starten. Geen misverstand: de beschimpingen en kwetsende opmerkingen over Sylvana Simons zijn schandelijk en beneden alle peil. Maar dit is helaas internet waar alle remmen overal en over alles zijn losgelaten. Getuigen die domme racistische reacties dan van 'structurele discriminatie' in dit land? Dat lijkt me een brug te ver.

Gisteren memoreerde Elma Drayer in de Volkskrant de bagger die Ayaan Hirsi Ali destijds over haar heen kreeg (maar dan uit andere hoeken). Ook vanwege haar huidskleur en het feit dat ze haar groep zou hebben verraden om als bounty beter bij de blanke autochtonen in de smaak te vallen. Vooral op Marokkaanse en Somalische fora werd dit omgekeerde racisme met veel verbaal geweld beleden. Hetzelfde gebeurt nu ook met columniste Ebru Umar bij Nederturken. Zowel Hirsi Ali als Umar heeft hierdoor haar vrijheid en privacy moeten inleveren.

Bij Sylvana Simons lijkt het dat haar etnische afkomst door haar kwelgeesten wordt misbruikt als instrument voor hun eigen frustratie. Achter de huidskleur van Simons vormt vooral haar activisme, dat als 'anti-Nederlands' wordt gezien, het doelwit. Hoe groot is het chauvinistische element in dit verbaal geweld? Benieuwd of die reacties stand zouden houden wanneer (ik zeg maar wat) Simons in een oranje shirt de overwinning van Max Verstappen in Monaco uitbundig zou vieren voor de camera.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden