'Bagels&Bubbels' zegt veel over de tijdgeest

Gouden bergen' heeft het niet, dat is na vijf afleveringen wel duidelijk. De SBS6-serie over de perikelen van de nieuwe rijken is een slap aftreksel van 'Gooische vrouwen'. Minder geestig, minder goed geacteerd, en vooral minder glamoureus. De wijnhandel van Jaap (Diederik Ebbinge) smaakt naar vinex. En Myrna (Plien van Bennekom) kan met haar buitenhuizige gescharrel in badjas zo door naar de familie Flodder.

Nee, dan 'Bagels&Bubbels'. Als kijker geloof je direct dat het modellenleven eruitziet zoals in deze Net5-serie: veel party's, veel champagne en veel onechtheid. Het knappe, en tegelijk intrigerende is dat hoofdrolspeelster Noa (Bracha van Doesburgh) in die rode-loperwereld overeind blijft als sympathiek karakter.

Het topmodel groeit niet geleidelijk van bitch naar adorable, wat een voor de hand liggend scenario zou zijn, nee ze is, hup, meteen innemend. Zo valt Noa niet op een van haar 'soortgenoten', maar op de eenvoudige bakkerszoon Rick (Egbert-Jan Weeber). Is dat dan géén filmisch cliché? Dat zou zo zijn als Rick zich zou wentelen in zijn nieuwe bestaan tussen de beroemdheden. Maar dat doet hij nou juist niet. Hij blijft zichzelf, en laat zich niet willoos om Noa's vinger winden. Weg cliché.

Natuurlijk is niet iedereen sympathiek, anders zou je weinig comedy overhouden. De rol van naarling is weggelegd voor Noa's manager Lex (Hans Kesting), een valse nicht aan wie je je lekker kunt ergeren. De voelbare spanning tussen Lex en Rick is het zout in de pap, en trekt deze romantische comedy uit boven het niveau van slechts een botsing tussen sociale milieus. Hoe komisch die confrontaties op zich ook zijn. Immers, hoe vaak gebeurt het dat een bakkersvrouw (Ricks moeder Liesbeth) door een haar onbekend supermodel wordt gebeld met de vraag: "Met Noa. Mag ik zaterdag Hollandse pot komen eten?"

Net als de sterrenwereld wordt ook het winkeliersbestaan raak getypeerd: de hele familie helpt een handje mee. Een vertederend gezinnetje dat al ploeterend het hoofd boven water moet zien te houden. En dat stiekem droomt van een beter bestaan. Zoon Danny (Geza Weisz) wil zanger worden, maar is voorlopig te druk met versieren (tot in de lesbo-disco aan toe!). Liesbeth (Tanneke Hartsuiker) hoopt vurig dat haar kinderen beroemd worden, en is daarmee het prototype ouder dat we kennen uit de vele talentenshows op tv. Daarmee zegt 'Bagels&Bubbels', naar de Israëlische hitserie 'The baker and the beauty', ook iets over de tijdgeest. Knap werk.

Als tegenwicht geldt vader Henk (John Buijsman) die weinig illusies meer heeft. Hij troost zichzelf met de 'affaire' die hij ooit had met Jerney Kaagman. Daar praat hij 's avonds in de huiskamer met smaak over, al houdt hij vakkundig verborgen dat zijn liefde met de oud- Earth&Fire-vlam precies na één week uitdoofde.

Wat dochter Steffie (Jamie-Lee van Stralen) met haar leven wil, is nog niet duidelijk. Voorlopig is ze als lesbo uit de kast gekomen, en hebben we haar samen met Halina Reijn in de damesdisco gezien. Hier kan zich nog een nieuwe verhaallijn ontwikkelen. Halina (in de serie Ricks ex Vanessa) als vrouwenvrouw? Verrassend en spannend blijft het. Een ware aanrader, dat 'Bagels&Bubbels'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden