'Bagdad beslist over leger'

AMSTERDAM – De Iraakse interimregering zal de politieke zeggenschap krijgen over de inzet van buitenlandse troepen. Met die uitspraak leek de Britse premier Blair gisteren de VNresolutie voor Irak opvallend anders te interpreteren dan medeindiener de VS.

Als buitenlandse troepen bijvoorbeeld Falloedja binnengaan, kan dat volgens Blair alleen met toestemming van Bagdad. ,,Dat is wat de overdracht van de soevereiniteit betekent.” De Amerikanen willen echter vrijheid hebben om te beslissen over hun troepen als dat nodig is voor hun veiligheid, zo zei minister van buitenlandse zaken Powell gisteren, waarmee hij een dergelijk veto voor Bagdad afwees.

De kwestie van de buitenlandse troepen is reden voor de Fransen om niet over te lopen van enthousiasme. De ontwerpresolutie moet 'op verschillende punten' worden verbeterd, zo zei de Franse minister van buitenlandse zaken Michel Barnier gisteren na een gesprek met EUbuitenlandcoördinator Javier Solana.

In een interview met de krant Le Figaro zei Barnier dat de eerste gekozen Iraakse regering zelf moet beslissen of de Amerikaanse troepen in het land blijven of niet. In het voorstel blijven die nog zeker een jaar na de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni.

,,Een heel goede basis” om verder te praten, zo ontving de Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer gisteren de BritsAmerikaanse ontwerptekst. Waarover dan nog verder gepraat moet worden, wilde hij niet toelichten. ,,Natuurlijk moeten we het verslag en de voorstellen van Lakhdar Brahimi afwachten, maar ik denk dat de tekst een heel goede basis is waarop we consensus zullen en denk ik ook kunnen bereiken.” VNgezant Brahimi probeert momenteel een interimregering te vormen.

De Duitse bondskanselier Schröder had zich maandag, vlak voordat de resolutie werd gepresenteerd, nog wantrouwig getoond. Hij drong aan op ,,een soevereiniteitsoverdracht die die naam verdient”. Dat betekent, zo zei Schröder, dat de Irakezen toegangkrijgen tot hun oliereserves.

De Russische regering vindt dat een nieuwe Iraakse regering het vertrouwen van het volk en echte soevereiniteit moet hebben. Moskou wil onder meer dat de toekomstige regering volledige zeggenschap heeft over het leger en de politie. Volgens de Russen kan dit echter alleen als een breed spectrum van politieke krachten in Irak geraadpleegd wordt bij de vorming van de nieuwe regering.

De Iraakse regeringsraad is niet tevreden over de resolutie, liet voorzitter AlJawer gisteren weten, zonder in detail te treden. Minister van buitenlandse zaken Zebari gaat binnenkort naar New York om kritiekpunten te bespreken. Ook hier lijkt het vooral om de troepen te gaan: Zebari's collega van defensie Alawi zei gisteren in Londen dat de buitenlandse troepen al binnen een jaar kunnen worden vervangen door een nieuw Iraaks leger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden