Badr Hari krijgt anderhalf jaar cel in Sensation-zaak

Omringd door pers kwam Badr Hari vanochtend aan bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Omringd door pers kwam Badr Hari vanochtend aan bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

Badr Hari is schuldig bevonden aan de zware mishandeling van zakenman Koen Everink, tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam ArenA, in juli 2012. Hij is veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

redactie

Ook de poging tot zware mishandeling van een eigenaar van de Amsterdamse club Air acht de rechtbank bewezen, evenals de mishandeling van een man in een café en de mishandeling van een portier van club Blinq aan het Kleine Gartmanplanstoen.

De 29-jarige Hari moet slachtoffer Everink ruim 20.000 euro betalen, ongeveer een derde van wat Everink had geclaimd. De rechtbank sprak de kickbokser vrij van de mishandeling van een portier van een derde club in Amsterdam, Jimmy Woo.

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Het OM had vier jaar geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Volgens het OM waren nagenoeg alle feiten bewezen. Hari en zijn advocaten beraden zich nog over een hoger beroep. Daar hebben zij twee weken de tijd voor.

De rechtbank baseerde het bewijs in de zaak-Sensation onder meer op de eerste verklaringen van Koen Everink en op uitlatingen van Hari zelf. Hij heeft toegegeven dat hij de eerste klap heeft gegeven. Van voorbedachte rade is niets gebleken, meent de rechtbank.

In de zaak rond de zware mishandeling van Everink, een miljonair uit de reisbranche, is veel onduidelijk gebleven. Tijdens het dansfeest Sensation White op 8 juli 2012 werd Everink in elkaar geslagen in skybox 233 van de Amsterdamse ArenA. Hij hield daaraan een kapot geslagen gezicht en een gebroken onderbeen over.

Ook de eigenaar van club Air liep behoorlijk letsel op. Hari sloeg ook een andere man in die club; ook dat feit achtte de rechtbank bewezen.

'Ik kan elk moment ontploffen'
Volgens een psycholoog met wie Hari in het kader van zijn strafzaak sprak, hebben het succes in de vechtsport en het gebrek aan begeleiding weinig goeds gebracht.

Hari, die opgroeide in Amsterdam-Oost, is van jongs af aan op het schild gehesen, met een eenzijdige ontwikkeling als gevolg. Hij is snel gekrenkt. Zijn status van Bekende Nederlander, die een 'boost' kreeg door zijn breed uitgemeten verhouding met glamourgirl Estelle Cruijff, heeft geleid tot narcistische persoonlijkheidstrekken.

In een tv-documentaire, uitgezonden in 2011, was Hari opmerkelijk openhartig over zichzelf. "Ik kan elk moment ontploffen", luidde een van zijn ontboezemingen. En: "Als bij mij de rem eraf gaat, is het gewoon één blok explosie en chaos en ruis en dan hoor en zie ik het ook allemaal niet meer."

Tijdens zijn slotpleidooi eind januari beloofde Badr Hari de rechter plechtig dat die hem nooit meer zou zien. "Ik sluit een periode af waarin mijn kracht mijn zwakte is geweest. Ik heb veel geleerd. Vanaf nu zal mijn kracht alleen nog mijn kracht zijn, binnen en buiten de ring", aldus de kickbokser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden