Badmintonkoppels gediskwalificeerd

Vrouwenteams verliezen expres om zwakkere opponent te krijgen in volgende ronde

FRED BUDDENBERG | LONDEN

Het imago van de sport heeft grote schade geleden, maar badminton hoeft niet te vrezen voor de olympsche status. Dat zei Thomas Lund, de Deense secretaris-generaal van de Badminton World Federation (BWF) na de diskwalificatie van vier koppels uit het vrouwendubbeltoernooi. De vier duo's, waaronder de Chinese wereldkampioenen Wang Xiaoli en Yu Yang, probeerden dinsdagavond opzettelijk hun partijen te verliezen om zo in de knockoutfase op minder sterke tegenstanders te stuiten.

Eric Pang, coach en echtgenoot van de Nederlandse Yao Jie, was getuige van de beschamende vertoning. Hij zag via een tv-scherm in de warming up-ruimte dat de schuttles opzettelijk in het net of buiten de lijnen werden geslagen. "Op een gegeven moment serveerden ze ook onreglementair, niet van onder de heup vandaan", zei Pang. "Om zo een punt tegen te krijgen. Maar de servicerechter liet het begaan, omdat hij wist dat ze het erom deden. Het sloeg helemaal nergens op."

Het publiek in de Wembley Arena reageerde met boegeroep en gefluit op de vorm van werkweigering, die veel weg had van een slechte circus-act. De hoofdscheidsrechter gaf de valsspeelsters eerst een waarschuwing, maar nadat het toneelspel gewoon doorging toonde hij hen de zwarte kaart: diskwalificatie. Na wat heen en weer gepraat werd er toch nog verder gespeeld, maar gisteren zette de disciplinarie commissie van de BWF de vier koppels toch uit het toernooi.

Terecht, vond Pang, want voor de badmintonsport was het natuurlijk een inktzwarte dag. "Op zo'n belangrijk toernooi met miljoenen televisiekijkers en veel toeschouwers in de zaal, dat is geen reclame voor de sport." Volgens Pang, viervoudig Nederlands kampioen, was er voorafgaande aan het toernooi in het overleg tussen de teammanagers al voor deze verwerpelijke praktijken gewaarschuwd. "En dan gebeurt het toch en volgens mij zijn het opdrachten van de coaches."

Thomas Lund zei tijdens een persconferentie dat de badmintonfederatie geen andere keus had om de koppels uit het wedstrijdschema te schrappen. "Wij vinden het ook spijtig dat dit heeft moeten gebeuren", zei de Scandinaviër. "Maar we hadden voldoende bewijs om deze beslissing op goede gronden te nemen. Het was duidelijk dat de speelsters opzettelijk slecht speelden en daarmee schade aanrichtten aan het imago van de sport."

Het dubbeltoernooi bij de vrouwen heeft na de verwijdering van de vier koppels (een uit China, een uit Indonesië en twee uit Korea), een geheel ander karakter gekregen. Pang: "We zien nu koppels uit Australië en Canada tegen elkaar spelen en dat is voor hen natuurlijk een leuke ervaring." Lund vond het te vroeg voor speculaties over het afschaffen van de groepswedstrijden op de Spelen. Hij meende dat het om geïsoleerde gevallen ging en dat de huidige formule van het toernooi geloofwaardig was.

Yao Jie vertelde na haar verloren partij uit de achtste finales tegen Saina Nehwal uit India (21-14 en 21-16) dat het vroeger wel vaker voorkwam en vaak met koppels uit China als boosdoeners. "Maar ik weet niet wat ik ervan moet zeggen", lachtte de achtvoudig nationaal kampioen uit Utrecht. "Want ik kom zelf uit China."

Aan het verlies van Yao Jie tegen Saina Nehwal kleefden geen onregelmatigheden. De 35-jarige speelster van BC Amersfoort was gewoon niet goed genoeg voor de als vierde geplaatste Indiase tegenstandster. Ze had wel al twee keer van Nehwal gewonnen, maar gisteravond was het verschil in kwaliteit evident. En zo sloot Yao Jie weer een hoofdstuk uit haar carrière af, want aan het einde van het jaar houdt ze het voor gezien en gaat ze op voor haar trainersdiploma.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden