Bacteriën zijn dol op vochtige voeten

THIJS BENTVELZEN

Neusharen krullen om als haar vriend zijn schoenen uittrekt. De penetrante zweetlucht blijft thuis in het tapijt hangen en de lezeres gooit regelmatig zijn schoenen weg. Waarom stinken sommige voeten toch zo? Belangrijker: kan er wat aan worden gedaan?

Het waterspel tussen de tenen heeft wel nut, misschien is dat een kleine troost voor de lezeres. Voeten zijn goed in warmteregulering. Tussen de twee en drie miljoen klieren werken zich dagelijks in het zweet om te zorgen dat het menselijk lichaam overtollige warmte kwijtraakt. Een half miljoen daarvan zitten op de voeten.

Maar waarom stinkt handenzweet niet en voetenzweet wel? "Zweet zelf stinkt helemaal niet," weet Annigje Jensema, dermatoloog bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. "Dat is alleen maar water met zout." Dat sommige voeten toch naar overjarige kaas ruiken, komt door bacteriën die op voeten leven. Jensema: "Zo'n geschoeide voet is een perfecte broeiplaats. Warm, vochtig en vol met smakelijke dode huidcellen. Hoe meer iemand zweet hoe beter deze bacteriën gedijen."

Het lijkt de simpelste oplossing voor de lezeres om haar vriend in sandalen te steken, maar daar heeft niet iedereen met zweetvoeten genoeg aan. Nog los van het feit dat ze in regen en sneeuw niet zo comfortabel zijn. "Er bestaat een groep die ook zweet zonder warmte of lichamelijke inspanning. Deze 'primaire zweters' zijn soms erfelijk belast met een zweetgen", aldus Jensema.

Gelukkig heeft de dermatoloog wel andere tips voor de echte stinkers. "Er zijn goede verzorgingsmiddelen verkrijgbaar die de geur maskeren. Een voetdeoroller (een spray werkt minder goed) blokkeert de zweetklieren. Het is ook mogelijk om botox in de voeten te spuiten waardoor ze drie tot negen maanden stinkvrij zijn."

De overmatige zweter kan volgens haar zelfs een operatie overwegen, waarbij de zenuwen die aanzetten tot zweten in de voeten worden doorbroken. Nadeel is wel dat het lichaam een andere zweetplek - voorhoofd, buik of borst - zoekt om de warmte kwijt te raken.

Misschien kan de vriend van de lezeres eerst een minder ingrijpend middel proberen. Als hij twee paar sokken over elkaar draagt om het vocht beter af te voeren en iedere dag zijn voeten wast met ontsmettende zeep, wordt de stankoverlast waarschijnlijk al veel kleiner.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden