Bacterie boeide ziekenhuisbestuur niet

Maasstad was bezig met groei, niet met uitbraak klebsiella

Van veilige patiëntenzorg hadden ze wenig kaas gegeven, het bestuur, de directie en de raad van toezicht van het Maasstad Ziekenhuis. Maar wel van omzetgroei en marktwerking. De patiënt betaalde de prijs.

Het ziekenhuis werd namelijk geleid als een bedrijf, schrijft de commissie Waarheidsvinding onder leiding van professor Wolter Lemstra. Die deed, in opdracht van het huidige ziekenhuisbestuur, onderzoek naar de uitbraak van de multiresistente klebsiella-bacterie die in 2010 en 2011 115 patiënten besmette en zeker drie levens eistte.

De commissie schetst, net als de Inspectie voor de Gezondheidszorg eerder, een collectief falen op allerlei niveaus. De medisch microbiologen, de afdeling infectiepreventie, medisch specialisten en medische staf: allemaal schoten ze tekort.

Maar Lemstra fileert ook de bestuurscultuur. Samengevat: het ontbrak de ziekenhuisdirectie en bestuursvoorzitter Paul Smits, inmiddels opgestapt, aan duidelijk leiderschap en aan kennis van veilige zorg. Verder stonden ze veel te ver van de werkvloer. Smits had bijvoorbeeld vooral de ambitie 'om de concurrentiepositie te vergroten en het ziekenhuis een plaats te geven in de toptien'.

Zo kwam er na zijn aantreden in 2010 'een grote stafafdeling marketing, communciatie en sales, en werden op sleutelposities in het management mensen met een achtergrond in het bedrijfsleven benoemd'.

De raad van toezicht, onder leiding van oud-KNP-topman Ad Scheepbouwer, stond erbij en keek ernaar. Lemstra: "Voor zover leden van de raad van toezicht twijfels hadden over het beleid, werden deze weggenomen door de aanzienlijke stijging in de rankings van Nederlandse ziekenhuizen in het AD en Elsevier".

Zo kon het gebeuren dat de directie al in 2010 was geïnformeerd over de bacterie-uitbraak. De portee daarvan drong evenwel niet door. Dat veranderde pas toen op 31 mei 2011 de NOS met een camera op de stoep stond. De bacterie hield toen al een jaar huis.

Smits kreeg bij zijn vertrek in 2011 als premie 236.00 euro mee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden