Bachar Khano biedt helpende hand; hij krijgt 8000 euro boete

door Bart Zuidervaart

Wachten en hopen op een generaal pardon kan lang duren. Tot die tijd mogen uitgeprocedeerde asielzoekers niet werken. Wie dat wel doet, loopt groot risico, ondervond de familie Khano. Trouw volgt hen.

De 20-jarige Bachar Khano verveelt zich. Het is mei 2006 en de Syrische jongen verblijft sinds enkele weken met zijn familie op hun logeeradres in Winterswijk. Ze zijn uitgeprocedeerd. De familie bleek niet uitzetbaar naar Syrië, maar heeft volgens de IND ook geen recht op een verblijfsvergunning. Ze belandden op straat en werden daar door de familie Grevers opgepikt. Daar hebben ze onderdak en te eten, maar de verveling frustreert.

Marco Grevers helpt Bachar aan vrijwilligerswerk bij buurman Hank Melse, eigenaar van een grote paardenrenstal. Als Bachar op zijn tweede werkdag een stratenmaker assisteert, valt de Arbeidsinspectie binnen. De jongen heeft geen tewerkstellingsvergunning en overtreedt daarmee de Wet arbeid vreemdelingen. In september valt de beschikking op de mat: 8000 euro boete.

Marco Grevers protesteert. Er was immers toestemming van VluchtelingenWerk Oost-Gelderland om vrijwilligerswerk te verrichten. „De schriftelijke bevestiging kregen we op de dag dat de Arbeidsinspectie de inval deed”, vertelt Grevers.

VluchtelingenWerk ontkent. „Wij raden uitgeprocedeerde mensen altijd af te werken”, zegt Marjorie Christerius. „Zij kunnen zich niet verzekeren. Als Bachar aardappelen schilt voor de familie Grevers is dat in principe al strafbaar. Er zijn hier meerdere pizzaboeren op bezoek geweest of de kinderen-Khano daar mogen werken. Wij zeggen: het is voor eigen risico. Dan haken ze af.”

De Arbeidsinspectie blijkt geen enkele waarde te hechten aan een al dan niet gedane toezegging door VluchtelingenWerk. De werkgever is verantwoordelijk voor het naleven van de regels, schrijft de dienst eind oktober. De boete is betaald door Melse, maar wordt verrekend met Grevers. „Ik wil mijn buurman er niet voor laten opdraaien”, zegt hij. „Ik verleen de familie Khano onderdak, ik ben verantwoordelijk.”

Intussen zijn dekenaal werker Gerard Beltman en Ikon-radiopredikant Bram Grandia, beiden werkzaam in de protestantse gemeente Wehl, een actie begonnen om het leed te verzachten. Beltman heeft zijn ’gideonsbestand’ met kennissen ingelicht over de kwestie. Sindsdien druppelen op de bankrekening van Grevers de donaties binnen. „Soms 10, soms 25 euro”, zegt hij. De teller staat op ’enkele honderden euro’s’. „Het gebaar is fantastisch. Het sterkt me dat er meer mensen zijn die dit een schandelijke zaak vinden. Ik handel naar eer en geweten. Ik vang de familie op, geef ze onderdak, en dan pats boem, deze boete. Een koude douche.”

Bachar zit sinds die 23 mei werkloos thuis. Hank Melse brandt zijn vingers er niet meer aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden