Bach pleit voor onafhankelijke dopingcontroles

IOC-voorzitter: Herstel vertrouwen nodig

Dopingcontroles moeten volledig onafhankelijk van de sport worden uitgevoerd, net als het bestraffen van overtreders. Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, noemt een sterk orgaan zonder banden met de georganiseerde sport 'belangrijker dan ooit'.

Dat was in Lausanne de belangrijkste reactie van Bach op het omvangrijke doping- en corruptieschandaal in de Russische atletiek. Hij zet daarmee druk op het plan van een nieuwe, onafhankelijke organisatie waarvoor vorige maand een werkgroep is geïnstalleerd onder leiding van Wada-voorzitter Graig Reedie. In de opzet van toen was er nog sprake van dat internationale federaties hun verantwoordelijkheid zouden houden voor het bestraffen van dopingovertreders.

Tot verbazing van Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, kwam het idee van Bach vorige maand nauwelijks in de publiciteit. In een interview vandaag met Trouw spreekt Ram van "een revolutie, waarvan ik niet had verwacht dat ik die in mijn leven zou meemaken".

Wel wil hij het nieuws nuanceren. "Omdat Bach het wil, wil dat nog niet zeggen dat het er ook komt. Er moet draagvlak zijn bij de federaties, en binnen het IOC zal lang niet iedereen het eens zijn. Maar dat het is benoemd, vind ik al heel wat."

De conservatieve sport geeft haar macht niet graag uit handen. De financiering kan (mede daarom) een ander struikelblok vormen.

"We moeten ons meer dan ooit inspannen om het hele antidopingsysteem onafhankelijk te maken, inclusief sancties", zei Bach tegen de media. "We mogen de realiteit niet negeren. Wat is gebeurd in twee belangrijke federaties raakt eenieder."

Bach verwees daarmee niet alleen naar het schandaal binnen de Russische atletiekfederatie, maar ook naar de vermeende corruptie van ex-IAAF-voorzitter Lamine Diack, die woensdag zijn erelidmaatschap van het IOC vrijwillig inleverde.

Momenteel worden dopingcontroles op drie niveaus uitgevoerd: binnen de sportfederaties, de nationale olympische comités en door Wada. Wada wordt voor de helft gevormd en gefinancierd door de internationale sportfederaties en verder door overheden.

Een onafhankelijke organisatie moet volgens Bach schone atleten beschermen tegen elke vorm van manipulatie, corruptie en doping. "Het is ook de enige manier om het vertrouwen te herstellen in dopingbestrijding in sport, en in atletiek in het bijzonder."

Bach laat de afrekening met Rusland vandaag over aan de internationale atletiekfederatie IAAF. Hij wilde niet ingaan op vragen over de eventuele afwezigheid van Russische atleten op de Olympische Spelen, volgend jaar in Rio, of zelfs een volledige sportboycot van Rusland.

de Verdieping 4|5

De verknipte wereld van de doping

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden