Bach bewerkt voor blokfluit

Dat Johann Sebastian Bach geen muziek voor blokfluit heeft geschreven, wordt door de vele bespelers van dat instrument hevig betreurd. Natuurlijk zijn er de prachtige partijen voor blokfluit(-en) in het vierde Brandenburgse concert, in de openingssinfonia van de 'Actus Tragicus' en in de betoverende aria 'Schafen können sicher weiden' uit de Jagd-cantate.

Echter, een mooie sonate, een leuke suite of een triosonate met blokfluit van Bachs hand is er niet.

Blokfluitist Heiko ter Schegget en klavecinist Zvi Meniker namen daar geen genoegen mee en bewerkten verschillende composities van Bach voor hun combinatie. De disc BACH ON RECORDER (RN Classics 93010), een uitgave van de Wereldomroep (RN staat voor Radio Nederland), is het resultaat van die bewerkingsdrift; Bach zelf ging hen daarin voor. Ter Schegget en Meniker namen de volgende Bachstukken onder handen: de triosonate BWV 529 voor orgel, de luitsuite BWV 997 en de vioolsonates BWV 1016 en 1019. Vooral de mooie suite voor luitsolo leent zich bijzonder goed voor de bewerking voor blokfluit en klavecimbel. Ter Schegget, die zijn eigen blokfluiten bouwt, bespeelt in deze suite een altblokfluit naar Jacob Denner.

De vijf delen van de suite klinken in de zwierige uitvoering van Ter Schegget en Meniker bijzonder authentiek; nergens dringt de gedachte zich op dat het hier om een arrangement gaat. Heel mooi probeert Ter Schegget binnen de beperkte mogelijkheden van het instrument diverse kleuren te vinden waarbij subtiel gebruik van ritmiek een belangrijke rol speelt. In de beide vioolsonates is de partij voor klavecimbel heel idiomatisch, die voor de viool minder. Daarom kon de vioolpartij met slechts een enkele transpositie omgetoverd worden tot een dankbare blokfluitpartij.

Ook van de triosonate voor orgel is een goed arrangement gemaakt. Gedurende de hele cd spelen Ter Schegget en Meniker met overtuigende klasse. Met deze bewerkingen hebben zij vier schitterende stukken toegevoegd aan het repertoire voor blokfluit en klavecimbel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden