Babysterfte in Nederland blijft hoog

(\N) Beeld
(\N)

Nederland behoort nog steeds tot de landen met de hoogste babysterfte van Europa. Dat blijkt uit onderzoek onder moeders en baby's in 26 landen.

In 2004 stierf in Nederland bijna 1 op de 100 baby's tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Alleen in Frankrijk en Letland waren dat er meer. Dat laat het Euro-Peristat-II onderzoek zien, een grote vergelijkende studie naar moeders en baby's in de 25 EU-landen en Noorwegen. In soortgelijk onderzoek uit 1999, toen de situatie in 15 EU-landen werd vergeleken, sprong Nederland er ook al slecht uit. Destijds was de babysterfte in Nederland zelfs het hoogst van alle onderzochte landen.

Ten opzichte van 1999 is het sterftecijfer gedaald, maar ook in andere landen is de sterfte van baby's rondom de geboorte (gerekend vanaf de 22ste week van de zwangerschap tot een week na de geboorte) afgenomen. Het onderzoek geeft geen verklaring voor de slechte score.

Na het eerste rapport kwam in Nederland een felle discussie op gang over de mogelijke oorzaken. Destijds werd er ondermeer op gewezen dat Nederland veel zorgvuldiger is met registeren en er daardoor veel slechter springt. Volgens Anita Ravelli, als epidemioloog verbonden aan de afdeling Klinische Informatiekunde (KIK) van het AMC, speelt dat inderdaad een rol. „We houden het heel netjes bij. Het gebeurt niet overal op hetzelfde niveau.” Voldoende is die verklaring volgens haar echter niet. „Er is meer aan de hand.”

Uit een analyse van gegevens over de periode 2000-2006, waarover onderzoekers van het KIK morgen in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde publiceren, blijkt vooral dat er niet een doorslaggevende factor aan te wijzen is voor de slechte zwangerschapsuitkomsten. Ravelli: „Dat maakt het ook zo lastig om effectieve maatregelen te nemen".

persbericht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden