Baby voor ouders die drie kinderen verloren bij MH17-ramp

Evie (10), Mo (12) en Otis Maslin(8) waren samen met hun opa Nick aan boord van vlucht MH17 toen die werd neergeschoten, in juli twee jaar geleden. Beeld epa

Een Australisch stel dat hun drie kinderen verloor bij de ramp met MH17, heeft deze week een nieuwe baby gekregen. De geboorte sterkt hen 'in de overtuiging dat liefde sterker is dan haat', zeggen de ouders.

Anthony Maslin en Marite Norris uit de West-Australische stad Perth kregen hun dochter Violet May afgelopen dinsdag. Het stel laat weten dat de geboorte hen 'liefde en licht, hoop en blijdschap' brengt, na bijna twee jaar van diepe rouw om de dood van hun drie kinderen.

Mo (12), Evie (10) en Otis (8) kwamen om toen vlucht MH17 met een Buk-raket boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. De kinderen waren met samen met hun opa Nick Norris op weg naar Perth omdat zij weer naar school moesten. Maslin en Norris waren nog in Amsterdam. Na de ramp zeiden de ouders dat zij door een "voortdurende hel" gingen en een onpeilbare pijn leden.

In een verklaring die donderdag namens hen door het Australische ministerie van buitenlandse zaken werd uitgegeven stellen de ouders dat zij Violet zien als een heel bijzonder cadeau dat hen door Evie, Mo, Otis en Nick is gestuurd. 'De geboorte van Violet is een teken van onze overtuiging dat liefde sterker is dan haat', schrijven zij.

Baby Violet May Maslin werd afgelopen dindag 10 mei geboren. Foto Maslin Family/Australian Department of Foreign Affairs and Trade via Beeld ap

"Wij worden nog steeds gekweld door pijn, maar Violet en de wetenschap dat dat alle vier de kinderen altijd bij ons zijn, brengt licht in onze duisternis", aldus Maslin en Norris. "Zoals Martin Luther King zei: 'Duisternis kan duisternis niet verdrijven, alleen licht kan dat doen. Haat kan haat niet verdrijven, alleen liefde kan dat doen.'"

'We zullen van al onze vier kinderen op dezelfde manier houden', schrijven de ouders. 'Violet brengt ons weer wat hoop en blijdschap, en we hopen dat zij voor iedereen hoop en vreugde brengt.'

Wrakstukken van vlucht MH17 in de velden van Oost-Oekraïne. Beeld ANP

Ramp MH17

Vlucht MH17 van Malaysian Airlines werd neergehaald op 17 juli 2014, toen het toestel op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Boven het door pro-Russische separatisten bezette oosten van Oekraïne werd de Boeing geraakt door een Buk-raket van Russische makelij, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV in zijn internationale onderzoek dat het afgelopen oktober presenteerde.
Geen van de 298 inzittenden, onder wie 80 kinderen, overleefde de ramp.
De OVV wees in zijn rapport geen schuldigen aan, maar OVV-voorzitter Joustra wilde later desgevraagd nog wel kwijt dat de raket afkomstig was 'uit een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten'. Later dit jaar worden de conclusies verwacht van het internationale JIT-team dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de daders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden