Baby's uit huishouden met hond minder vaak ziek

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Baby's die opgroeien in een huishouden met een hond, zijn minder vaak ziek dan baby's uit gezinnen met een kat of gezinnen zonder huisdieren. Dat blijkt uit Fins onderzoek waarover wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het eerste levensjaar van 397 baby's, geboren tussen september 2002 en mei 2005. Ouders werd gevraagd een dagboekje bij te gaan houden zodra de baby negen weken oud was. In 35 procent van de huishoudens bleek een hond aanwezig, in 24 procent een kat.

Antibiotica
Uit de aantekeningen bleek dat baby's uit gezinnen zonder huisdieren in 65 procent van de gevallen gezond waren. Bij de gezinnen waarin ook een hond was, lag dat percentage tussen de 72 en 76. Baby's uit huishoudens met honden liepen 44 procent minder kans op een middenoorontsteking en 29 procent minder kans om antibiotica voorgeschreven te krijgen.

Immuunsysteem
Volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring dat het immuunsysteem van een baby sneller volgroeid raakt door de bacteriën die door toedoen van een hond binnenshuis belanden. Het verschil met huishoudens waarin zich een kat bevindt, is aanmerkelijk minder groot. Wel zijn eerder verschillende onderzoeken verricht die uitwijzen dat de aanwezigheid van honden en katten in het algemeen een positieve invloed heeft op aandoeningen van de luchtwegen.

Een van de onderzoekers zei dat niet mag worden uitgesloten dat er andere redenen zijn waarom hondeneigenaren minder vaak ziek worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden