BABY'S TIENERS PAVAROTTI HANGEND LANGUIT OVERDWARS

Drie verjaarsvisites in een maand: drie keer kreeg de jarige een hangmat. Drie campings in Frankrijk en steeds hing er wel ergens een hangmat in een boom. Een pollepel in een hangmat in de Albert Heijnadvertentie van deze week: als dat geen trend is!

HARO HIELKEMA

Op een ordinaire maandagmiddag gaan er bij speciaalzaak Maranon op de Amsterdamse Herengracht 265 binnen een uur zo vijf hangmatten over de toonbank, afgerekend en wel. Een jongeman, veel ervaring met een hangmat van touw ( "dat sneed zo in je huid" ), koopt er een voor zichzelf - "Nee, weet je wat: ik geef 'm mijn vader voor zijn verjaardag" . Een echtpaar met baby dubt tussen een gewone of een tweepersoons - kan het kind er ook lekker bij liggen. Een Duitser komt voor een babyhangmat, legt dertig gulden neer en staat binnen twee minuten weer buiten. Een vrouw doet er wat langer over, maar gaat ook met een pak onder de arm de deur uit. En een studentikoos type heeft alleen iets over 'diagonaal liggen' gehoord, een dogma dat hij - toch wat gespannen - uitprobeerd op een van de hangmatten.

Gilbert Stork begon vijftien jaar geleden met een winkel in Zuidamerikaanse 'spullen', sinds een paar jaar verkoopt hij alleen nog maar hangmatten. "Niet met stokken, goede hangmatten" , zegt hij met nadrukken. Hij heeft wel hangmatten met stokken aan de uiteinden, uit Guatemala en El Salvador. "Als mensen eigenwijs zijn en toch zo'n ding willen, verkoop ik het. Maar o wee als je in zo'n mat in slaap valt; dan word je echt niet goed wakker. Ik krijg nu al pijn in mijn rug, bij wijze van spreken. Het ligt niet lekker, je rolt er zo uit. Je wordt gedwongen recht te liggen, altijd met een holle rug, nooit relaxed."

Trends, trends, Gilbert Stork weet alleen dat de hangmat populair is en niet alleen bij de avonturier. Jong en oud krijgt hij in de zaak. Lui die een soort Camel-safari gaan maken en de hangmat tussen twee jeeps ophangen, jongeren die gaan fietsen in Thailand of lopen in Nepal, kinderen die hun pot met kwartjes en guldens van de vrijmarkt komen ruilen voor een hangmat, ontwikkelingswerkers die 'm in Afrika niet kunnen kopen, mensen van 65, "veel ouderen inderdaad" . Zijn eigen vader van 85 ligt trouwens ook wat graag in een hangmat. En voor baby's is een hangmat ideaal, vindt de verkoper: "Beschermend, je hoeft niet meer te wiegen en het kind kan in een hangmat goed ademhalen."

Stork verplaatst zich al pratend van de ene hangmat naar de andere en kiest steeds een andere ligstand. "Diagonaal liggen? Ik lig er thuis op tienduizend manieren in. Je moet leren omgaan met een hangmat. Als ik wil relaxen lig ik languit, als ik wil pitten lig ik een beetje dwars. Heb ik een eind gelopen, dan leg ik mijn benen een tijdje omhoog. Een indiaan hangt er soms in, met zijn cassave-drank - hangen in plaats van liggen."

Hij spreidt weer een andere hangmat open en gaat er comfortabel in liggen: "Het ontspant, de spanning loopt uit je weg, je bent los. Het punt is alleen dat je een leuke plaats vindt. Je moet 'm niet ophangen waar je steeds langs moet. Als de afstand maar minimaal 2.70 meter is; maximaal 3.80 meter, maar dat is minder belangrijk - met een simpel stuk touw kun je de hangmat verlengen. En zo'n 50 cm boven de grond, he. Je moet met je arm bij de grond kunnen om je stil te houden. Dan word je in een goede hangmat ook niet zeeziek. Tweepersoons hangmatten zijn er ook, al zijn het eigenlijk gewoon ruime eenpersoons. Of het daar nog echt lekker in ligt? Kijk, ik kan me situaties voorstellen dat het gezellig is om er met z'n tweeen in te liggen. Maar persoonlijk lig ik er het liefst in m'n eentje in."

Brazilie heeft als produktieland zijn voorkeur, al heeft hij ook leveranties uit Bolivia, Colombia en Midden-Amerika. Ver voor Columbus Amerika bereikte, lagen indianen in dat werelddeel al gerieflijk in hun hangmat, overdwars en horizontaal. Het model werd door de koloniserende Europeanen gekopieerd (bijvoorbeeld als scheepshangmat), maar - om met hangmatdeskundige Han Kloosterman te spreken - net als moderne westerlingen gewend zijn volgens een 'rechtlijnig denkpatroon': vanuit de gedachte dat een mens recht in z'n bed hoort te liggen, dus ook in z'n hangmat. Dat leidde tot een constructie die door Stork tot een ondeugdelijke hangmat wordt bestempeld: mooi om te (laten) zien, maar "je ligt er als een banaan in" .

De indiaanse hangmat geniet in Latijns-Amerika nog steeds grote populariteit. Stork: "In Brazilie zie je ze overal. Ze hebben wel een bed, maar een hangmat is onmisbaar - zeker op het terras. Vaak worden woningen gebouwd met kant-enklare haken voor de hangmat. In goedkope hotels zie je die haken trouwens ook veel: dat is handig, kun je je eigen hangmat ophangen. Het is ook hygienisch, je weet dat je een schoon bed hebt."

De prijzen van een hangmat liggen nogal uiteen, maar een exemplaar van 100 gulden is al prima van kwaliteit. Van 60 tot 275 gulden loopt de collectie op, maar het prijsverschil zit 'm hoofdzakelijk in de franje (de 'veranda's'). Stork heeft zelf wat namen verzonnen. Zoals de 'Ranchos', het werkpaard onder de hangmatten, het meest simpele model, groot en ongebleekt. Zoals de 'Chicoco', de dwerg, de kinderhangmat dus (30 gulden). En zoals de 'Imperatriz', met de luxe franje en kwastjes en dus 275 gulden. "Hoe beter de franje, hoe minder mensen die kunnen maken en hoe meer er voor betaald wordt." Zelf een hangmat maken kan ook, al is het de vraag of dat loont - en vooral of het eigen baksel na een regenbui nog wel sterk genoeg is.

Maranan (een van de basisrivieren waaruit de Amazone is gevormd) levert veel aan Zweden en Duitsland, met Nederland de "progressieve landen" volgens Stork. Ook Italie heeft de hangmat omarmd, al heel lang, "maar het blijft een land van eigenwijze zeurpieten, die willen alleen een hangmat met stokken." Een Italiaan mag hij evenwel dankbaar zijn: Luciano Pavarotti, die zich het liefst in een hangmat laat fotograferen. Als dat geen reclame is voor de populariteit en de kwaliteit van het produkt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden