Baby's minder vaak ingeënt

UTRECHT - Het aantal baby's in Nederland dat niet is ingeent tegen de belangrijkste kinderziekten, neemt toe. De afgelopen vijf jaar is de vaccinatiegraad bij zuigelingen gedaald met in totaal 0,7 procent. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van de inspectie voor de gezondheidszorg.

Uit het concept-rapport blijkt ook dat de daling zich in 2002 heeft voortgezet. Steeds meer ouders stellen de vaccinatie van hun zuigelingen uit, maar bij de kleuters en de basisscholieren is het percentage gevaccineerden weer hoog (rond de 96 procent) -de achterstand lijkt dan ingelopen.

De groeiende groep ouders die hun baby (nog) niet wil laten inenten, doet dit niet uit geloofsovertuiging; ook gaat het meestal niet om allochtone ouders. ,,Die komen juist enthousiast opdraven'', zegt L. van Weert, medisch ent-adviseur van Amsterdam. ,,Juist goed opgeleide ouders stellen vaccinatie uit. Een welvarender stadsdeel als Amsterdam-Zuid met wat luxer publiek, is slechter ingeënt dan je zou verwachten. De bewoners daar vinden hun baby'tje nog zo klein en zielig en denken dat wat grotere kinderen meer weerstand hebben.''

Op deze ouders moet 'ontzettend ingepraat worden', zegt Van Weert. ,,Met name ouders van kinderen die naar de crèche gaan, moeten weten dat het echt veiliger is als zij ingeënt zijn. Op de consultatiebureaus moeten twijfelaars over de streep worden getrokken en de indianenverhalen over enge bijwerkingen worden ontkracht.''

Maar de medewerkers van de consultatiebureaus blijken zich daarvoor onvoldoende toegerust te voelen. Zij weten niet alle antwoorden op vragen van kritische ouders. En er is vaak geen tijd en gelegenheid voor, in die paar minuten dat de prikken worden gegeven.

De inspectie, die zich grote zorgen maakt over de afnemende vanzelfsprekendheid van het vaccineren, onderneemt daarom actie. ,,Het gevaar van infectieziekten zal zeker niet afnemen in de komende decennia'', licht inspecteur generaal H. Kingma toe. ,,Kijk maar naar de gevallen van kinkhoest: dat waren er nog zo'n 6000 in 2002. Op latere leeftijd kun je daar nare longproblemen aan overhouden.''

,,Lager dan het nu is, moet het niet worden'', zegt een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid. Hij wijst er op dat niet-ingeënte kinderen vaak niet ziek worden dankzij de kinderen die wél gevaccineerd zijn.

De daling is niet dramatisch; het gaat om procentpunten. Zo is het aantal baby's dat de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) heeft gehad, afgenomen naar 95,4 procent in 2002, waar dat in 1999 nog 95,8 procent was. ,,Maar het is zeker niet de bedoeling dat deze trend zich gaat doorzetten'', waarschuwt ook een woordvoerster van het RIVM.

De Gezondheidsraad is gevraagd uit te zoeken hoe het rijksvaccinatieprogramma kan worden versterkt. Het advies van de raad wordt eind dit jaar verwacht. Ondertussen wordt de voorlichting, zowel aan ouders als aan de medewerkers van consultatiebureaus, uitgebreid. Er wordt gewerkt aan een interactieve website voor zorgverleners en mogelijk ook voor ouders, en aan een telefonische informatielijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden