Baby's geven voorkeur aan moeders die er goed uitzien

Baby's hebben, vanaf het moment dat ze een paar weken oud zijn, een duidelijke voorkeur voor moeders die er goed uitzien. Toch hoeven minder 'mooie' moeders zich niet echt ongerust te maken, want hun baby zal 'na enkele dagen' ook van hen gaan houden, citeert de Britse krant The Independent Colwyn Trevarthen, hoogleraar kinderpsychologie aan de universiteit van het Schotse Edinburgh.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

Professor Trevarthen baseert zijn uitspraak op een onderzoek van de universiteit van Texas. Daaruit blijkt dat baby's zeer gevoelig zijn voor 'de kwaliteit van gevoelens' en dat zij waarschijnlijk een tamelijk ingewikkeld esthetisch gevoel hebben dat te maken heeft met hun pogingen om contact met hun moeder te krijgen.

Volgens hem geven baby's de voorkeur aan goed uitziende moeders omdat die een harmonieuzer gezicht hebben waar de kinderen zich gemakkelijker mee kunnen identificeren. “Baby's zijn buitengewoon geinteresseerd in het verkrijgen van goed contact. Ze hebben niet echt interesse in schoonheid, maar wel in het gevoel dat een mooi gezicht uitdrukt. Iemand met een gek gezicht, met grote oren of een grote neus, of met een rare stem kan tijdelijk in het nadeel zijn. Maar baby's leren binnen enkele dagen van hun moeder houden”, zei de hoogleraar.

Het Amerikaanse onderzoek is gebaseerd op een studie waarbij baby's foto's - uitgezocht door studenten die aan het onderzoek meewerkten - te zien kregen van zowel mooie als lelijke mensen. De baby's bleken vaker te kijken naar de foto's van de mooie mensen, voor het merendeel vrouwen. “Politici op verkiezingscampagne zouden heel heel voorzichtig moeten zijn met het kussen van baby's”, grapte de Schotse professor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden