Baby geneest van hiv, men was er dan ook erg snel bij

'Aids-infectie is blijvend bij volwassene'

Het kan dus toch: genezen van hiv. Een baby van het platteland van Mississippi had vlak na de geboorte het aids-virus in zijn of haar bloed - het geslacht van het kind is niet bekendgemaakt. Dertig uur later kreeg het kind de eerste cocktail van antivirusmiddelen. Nu is het tweeënhalf jaar, helemaal virusvrij, en krijgt het al een jaar geen medicijnen meer.

De medische doorbraak waar iedereen op wachtte? Kinderarts/infectioloog Michaël Boele van Hensbroek is terughoudend, ook al ziet het er voor dit kind goed uit. "Het kind is tijdens de bevalling door de moeder besmet geraakt", vermoedt hij. "Als het hiv-virus langer in het lichaam zit, infecteert het blijvend de cellen van het afweersysteem en dan kunnen we er niet meer bij. Daarom kunnen we de ziekte vooralsnog alleen onderdrukken, niet genezen: als je stopt met behandelen, duikt het virus weer op. Maar in dit geval is het zo kort in het bloed geweest dat het zich niet heeft kunnen verstoppen."

Dat kan hoop bieden voor een snelle hiv-genezing na een besmetting, bijvoorbeeld na een verkrachting, stelt de kinderarts zich voor; maar niet voor wie al langer met het virus rondloopt.

Dat het hiv-virus direct na de geboorte in het bloed van de baby aanwezig was, staat vast: het kind kreeg een bloedtest nadat tijdens de bevalling bleek dat de moeder seropositief was. Daarna is het nog diverse malen getest tot het, anderhalf jaar oud, opeens uit het zicht van de behandelaars verdween en de behandeling acuut ophield. Toen het kind enkele maanden later weer opdook, bleek het virus verdwenen - voorgoed, hopen de Amerikaanse onderzoekers die de onverwachte bevinding zondag bekendmaakten op een groot aidscongres in Atlanta.

In Nederland komt het volgens Boele van Hensbroek heel weinig voor dat moeders hun baby besmetten met hiv. Ze worden tijdens de zwangerschap en de bevalling goed behandeld, zodat het virus niet te vinden is in het bloed.

Voor alle zekerheid krijgt ook de pasgeborene nog een tijdlang hiv-remmers. Maar als het goed is wordt het virus - anders dan bij de baby in Mississippi - niet overgedragen op het kind. "Een paar keer per jaar komen hier illegale moeders met hiv waarvan we dat pas rond de bevalling ontdekken, en dan moeten we extra oppassen", zegt Boele van Hensbroek.

Wereldwijd echter worden jaarlijks 300.000 hiv-besmette kinderen geboren, veelal in arme landen waar veel moeders geen behandeling met hiv-remmers krijgen.

Tot dusver is één ander geval bekend van een hiv-genezing, en dat ging op een heel andere manier. Amerikaan Timothy Brown kreeg naast hiv ook leukemie. Dat was uiteindelijk zijn redding. Hij kreeg een beenmergtransplantatie van een donor met een zeldzame genetische mutatie. Daardoor maakte zijn nieuwe beenmerg immuuncellen aan die ondoordringbaar zijn voor het virus, dat daardoor geleidelijk uit zijn lichaam verdween.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden