Baby en peuter gaan op crèche prima samen

Leidsters van kinderdagverblijven kunnen de zorg voor baby’s en oudere kinderen goed combineren. Bovendien kunnen peuters leren rekening te houden met baby’s.

Kinderdagverblijven kunnen baby’s goed opvangen, vinden de kinderleidsters zelf. Gisteren zei Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, dat het voor baby’s beter is als ze worden opgevangen door (gast)ouders. Bovendien zou er te veel aandacht van de leidsters uitgaan naar de 0- tot 1-jarigen en te weinig naar de oudere kinderen, stelde Jellesma in deze krant.

Maar de leidsters zelf zeggen er goed in te slagen de zorg voor de jongste en oudere kinderen te combineren. Sabrina Dunning van kinderdagverblijf Dinky in Groningen: „Natuurlijk zijn er drukke momenten, maar in onze groepen krijgen alle kinderen genoeg aandacht. Als we met de oudere kindjes knutselen, zetten we de baby’s in de wipstoel of box, en dan vermaken ze zich prima.” Eline van Essen, die werkt in het Amersfoortse kinderdagverblijf De Bengelenberg, wijst op het slaapritme van de kinderen. „Baby’s slapen ’s ochtends, dan kunnen we knutselen met de oudere kindjes. En als die hun middagdutje doen, hebben we tijd voor de baby’s.”

Veel kinderdagverblijven hebben zogenaamde verticale groepen, waarbij oudere kinderen en baby’s samen in één groep zitten. „In zo’n groep bootsen we een gezin na. Thuis groeien broertjes en zusjes van verschillende leeftijden ook samen op”, zegt Ruth van de Laar, leidster in kinderdagverblijf Ukkie in Apeldoorn. „De jongste kindjes kunnen zich optrekken aan de oudere kinderen.” Dunning is het met haar collega eens. „Echte broertjes en zusjes kunnen samen in een verticale groep worden geplaatst. Oudere kinderen leren in zo’n groep rekening te houden met baby’tjes: niet te wild doen met de kleintjes, en geen speelgoed afpakken.”

Het is volgens de leidsters gemakkelijker voor de kinderen om al van jongs af aan naar de crèche te gaan. Van de Laar: „Als kinderen pas met een jaar of anderhalf naar de crèche worden gebracht, hebben ze veel moeite om te wennen. Het is goed voor baby’s om al vroeg in contact te komen met nieuwe gezichten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden