Babette Porcelijn schreef handboek voor een betere wereld

Nummer 98 in de Duurzame 100 van 2016 is ook nieuw in de lijst: Babette Porcelijn, schrijfster van het boek 'De Verborgen Impact'. Ze heeft sinds vijf jaar een eigen ontwerpbureau voor design en communicatie.

De kiem voor het bijzondere boek werd in 2014, thuis op de bank, gelegd. Haar man had gelezen dat de zestien grootste zeecontainerschepen even vervuilend zijn als alle auto's in de wereld bij elkaar. "Ik was verbaasd. Toen hij vertelde dat er per dag 27 miljoen bomen meer verdwijnen dan erbij komen, terwijl bomen de CO2 uit de lucht halen, schrok ik. Mijn beeld kantelde. Ik dacht dat we in Nederland best goed bezig waren, maar buiten ons blikveld is er veel meer aan de hand. De consument vraagt, betaalt en gebruikt, en ziet niet wat dat aan de andere kant van de wereld allemaal aanricht. Hoe kun je verduurzamen als je niet eens weet wat er gebeurt?"

Porcelijn besloot een boek te schrijven dat inzicht geeft in de impact van de mens op de planeet. Haar drijfveer: "Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. 'De verborgen impact' geeft inzicht en biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve impact."

Porcelijn gaf op eigen initiatief opdrachten aan onderzoeksinstituten als CE Delft en Ecofys om vragen door te rekenen. Het boek geeft een compleet, samenhangend beeld van hoe we er met de planeet voor staan, zegt ze. "Ik introduceer het 'impact-schaakbord', een manier van kijken waarbij álle externe effecten meegenomen worden. Dat levert soms verrassende resultaten op, zoals de impact top-10 van ons dagelijks leven. 'Spullen' blijkt op nummer 1 te staan en 'vlees' staat op 2. Dit geeft inzicht waar de grootste impact zit, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan." Zelf heeft Porcelijn besloten nooit meer te vliegen. "Tenzij ik tienduizend mensen in New York mag toespreken over dit boek", zei ze in mei in de Volkskrant. "Dan zijn de positieve effecten groter dan de negatieve." Ze koopt bijna geen nieuwe spullen meer, eet geen vlees meer en haar gezin heeft geen auto. "De grote dingen hebben we nu wel voor elkaar. Met de kleine dingen blijf ik ontspannen m'n best doen."

undefined

Zichtbaar maken waar de problemen zitten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden