Babel

STEVO AKKERMAN

Het is nogal druk in de wereld, en zo kon het geschieden dat het nieuws van de bekering van Donald Trump niet de aandacht kreeg die het verdiende, al brachten de vakbladen het wel groot: Trump heeft 'Jezus geaccepteerd als zijn Verlosser en Heer', meldde pinkstermagazine Charisma.

Het bericht volgde op een ontmoeting, eind vorige maand, tussen Trump en een veertigtal evangelische leiders, onder wie de zeer invloedrijke James Dobson, oprichter van Focus on the Family. Zonder Dobson was George W. Bush nooit president geworden - ik zeg het maar even, ik heb op een evangelische school voor journalistiek gezeten, ik weet dat soort dingen.

Dobson verklaarde dat Trump gevoelig was voor 'de dingen van de Geest' en onlangs 'tot Christus was geleid' door Paula White, een tele-evangeliste met een miljoenenpubliek. Qua geloofskennis is Trump nog een 'baby-christen', dat wilde Dobson wel toegeven, maar doorslaggevend achtte hij dat niet: "We hebben slechts twee opties,Hillary of Donald. Voor Hillary ben ik doodsbang."

De oplaaiende liefde tussen Trump en deze evangelischen (er zijn er ook die Trump afwijzen) wordt in de Amerikaanse pers vooral verklaard uit wederzijds opportunisme, en daar zijn goede argumenten voor. Maar ik denk dat er meer aan de hand is, iets dat blootlegt hoe cultureel gekleurd godsdienst is en mede verklaart waarom een egotripper als Trump zoveel weerklank kan vinden in de VS. 'Succes' is het sleutelwoord.

Het blad Christianity Today, opgericht door Billy Graham, stelde een lijst op van de leiders die deel uitmaken van Trumps 'born-again adviesraad'. Als je die leest, vliegen de dollars je om de oren. Dat geldt ook voor Paula White, die een van de boegbeelden is van wat de prosperity gospel is gaan heten; de blijde boodschap dat wie Jezus volgt, welvaart en voorspoed te wachten staat. White is al vijftien jaar bevriend met Trump, hij is meer dan eens te gast geweest in haar tv-show. Bij een bijeenkomst in de Trump Tower in New York citeerde ze het bijbelboek Jesaja: 'Iedere tong die zich tegen hem verheft, zal verdoemd worden'.

Met de nadruk op overwinnaarschap, macht en zegening, is het welvaartsevangelie de christelijke variant van Trumps seculiere succesverhaal, zijn voortdurende verwijzingen naar zijn rijkdom, zijn deals, zijn mega-projecten.

Geen wonder dat hij zich thuis voelt bij de evangelische broeders en zusters: "I love them. They love me." Ze spreken dezelfde taal, al gebruiken ze niet dezelfde woorden. Voor Trump voert dat terug tot Norman Vincent Peale, auteur van de internationale bestseller 'De kracht van positief denken' (1952), en predikant in de New Yorkse Marble Collegiate-kerk, waar Trump opgroeide en het eerste van zijn drie huwelijken liet inzegenen.

Peale leerde vertegenwoordigers hoe ze met hulp van boven stofzuigers konden verkopen, Trump doet er gewoon een schepje bovenop. Zijn toren is zijn godsbewijs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden