Baat het niet, schaadt het niet

De strikte scheiding tussen alternatief en reguliere geneeswijze is uit de tijd, vinden veel lezers. Menigeen heeft bovendien goede ervaringen in het alternatieve circuit.

JEROEN DEN BLIJKER

Mythe

Het is een mythe dat alleen wat wetenschappelijk bewezen is, waar en dus goed kan zijn. Inmiddels bleken ook 'goede', double blind gecheckte medicijnen desastreuze gevolgen te kunnen hebben, onder andere Softenon, Vioxx. In het Jappenkamp werden we geconfronteerd met het feit dat wie de moed opgaf in drie dagen dood was. Maak ruimte voor een open waardevrij onderzoek naar wat onze levenskracht bevordert. In plaats van ons vol te pompen met alternatieve, dan wel allopathische medicijnen. Dat zou een besparing in zorgkosten opleveren.

Tienke Klein Amstelveen

undefined

Baat

We moeten ophouden met de vruchteloze stijd tussen twee richtingen, maar geloven in elkaars waardevolle aanvulling. De zieke mens heeft er baat bij. Zo geloof ik in de zin van homeopathie omdat een echte homeopathische arts ons zoontje van bronchitis afhielp. En ik geloof in chiropractie omdat een chiropractor mijn vrouw hielp van een stresssyndroom nadat ze haar pols had gebroken.

Bernard Fidder Assen

Hautain

Is een succes van een alternatieve behandeling anders dan door de aandacht van de behandelaar te verklaren? Nee, dat kan niet. En we weten dat al heel lang. In goed opgezet onderzoek werkt een alternatief middel nooit 'beter' dan een placebo. De suggestie dat regulier geneeskundigen over alternatieve middelen een hautain standpunt innemen is ook onterecht. Hautain was het antwoord dat ik ontving op mijn voorstel aan een homeopaat om samen een goed onderzoeksprotocol op te stellen: "Ach, waarom zouden we dat doen als ik weet dat het werkt".

Henk Timmerman Oegstgeest

Bestuurslid Vereniging tegen de Kwakzalverij

undefined

Voor gek versleten

Als ik iets heb, ga ik naar een reguliere arts. Maar als die de pijn niet kan wegnemen, en zegt dat het 'niks' is, dan probeer ik een alternatieve genezer. Zo heb ik wel baat gehad bij een acupuncturist. Het zou al een stuk schelen als je als patiënt zoiets met de reguliere huisarts kan bespreken. Meestal kan dat helaas niet. Of als je het toch probeert, word je al snel voor gek versleten en niet meer serieus genomen.

Hilde van Dijk Leiden

undefined

Placebo-effect

Ik ken alleen de klassieke homeopathie, die mij goed heeft geholpen met drie problemen waar de 'reguliere' geneeskunde niets meer kon doen: de psychische bijwerkingen van het anti-malariamiddel Lariam, het schadelijke tandenknarsen tijdens de slaap, en de plotseling ontstane 'vliegjes' in mijn linkeroog. Het eerste gesprek met mijn homeopaat was een belevenis, want homeopathische artsen geven je tijd en ze vragen het hemd van je lijf. Ik weet dat er ook succesvolle homeopathische dierenartsen zijn, maar daar kan toch geen sprake zijn van placebo-effect of psychische beïnvloeding?

René van Slooten Woerden

undefined

Alternatieve voeding

U vraagt een reactie op alternatieve geneeswijzen. Het verbaast mij nog steeds dat er nimmer over voeding wordt gesproken. Vanaf mijn geboorte in 1930 had ik eczeem en kreeg daarvoor zestig jaar lang reguliere behandelingen. Totdat ik een iriscopist raadpleegde. Baat het niet dan schaadt het niet, je doet in deze omstandigheden alles om ervan af te komen. Dat werd een pittig dieet. In januari 1990 ben ik ermee begonnen, in totaal ben ik zes keer bij hem geweest, maar binnen een jaar was ik genezen.

L. Keus Den Haag

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden