Baas over eigen tijd

Zes, acht, soms tien weken vakantie hebben kinderen in de zomer. Hun anders zo volle agenda is leeg. De hitte drijft hen naar buiten, de straat op, naar het strand of het zwembad. Daar zijn ze deze zomer zeer zichtbaar aanwezig, met hun grote Hollandse lijven en hun ernstige blikken. Wat doen 11- tot 16-jarigen als ze hun eigen tijd kunnen invullen?

Dennis Driesman (14) en zijn vriendje Raymond Meinders (12) hebben het even gehad met de hoge glijbaan. ,,Andere kinderen dringen steeds voor. Sommige schelden heel hard, met kanker enzo. Vooral als ze ouder zijn dan wij.'' Druipend van het water zitten ze in het gras in het Bosbad Amersfoort. De twee vrienden, die bij elkaar in de straat wonen in het dorp Hoogland, houden niet van ruzie. ,,Als ze schelden, lopen we gewoon door. We doen net of we het niet horen'', zegt Dennis, die na de vakantie naar de derde klas van het ivbo gaat. Hij wil stratenmaker worden, net als zijn oom.

Heel wat dagen bracht Dennis deze zomer door in het Bosbad, een openluchtzwembad in de bossen bij Amersfoort. Raymond is er voor het eerst. Zijn moeder moest werken en heeft hem na enige aarzeling en strenge instructies laten gaan. Ook Dennis weet precies wat hij mag en niet mag. ,,We mogen geen ruzie zoeken. We moeten op ons geld letten en uitkijken. Als je iemand per ongeluk bezeert, mag je niet zomaar verderlopen.''

Een 12- of 14-jarige heeft zijn dagen soms nog verrassend eenvoudig gevuld. De hele dag zijn Dennis en Raymond al aan het spelen in het zwembad: wedstrijdjes zwemmen, duiken, kijken naar anderen -al blijven ze op veilige afstand. Naar meisjes kijken ze alleen uit de verte. Raymond zag op vakantie in Turkije wel een leuk meisje. ,,Maar ik heb niets tegen haar gezegd. Ze was al 17, ik maakte toch geen kans.''

Dennis krijgt meestal 2,50 euro mee voor consumpties, maar vandaag had hij geluk. Zijn moeder had geen kleingeld meer. Hij trakteerde zichzelf voor 4,00 euro op twee broodjes frikadel en straks is er misschien nog geld voor een ijsje. Maar hebberig is hij niet. ,,Als ik geen ijsje koop, geef ik het geld gewoon terug.''

In de zwembaden en langs de stranden is goed zichtbaar dat Nederlandse kinderen langer en steviger worden, zoals onlangs nog werd vastgesteld door de Gezondheidsraad. Kinderen staan ook figuurlijk stevig in hun schoenen. Zelfbewust nemen ze hun eigen beslissingen. Aan de rand van het Bosbad staat een meisje met een mobiele telefoon in de hand een ruzie te sussen tussen een broertje en een ander kind. ,,Mama, hij zegt dat hij helemaal niet heeft geduwd, wat zullen we nu doen?''

Kinderen zonder ouders zijn in het zwembad een uitzondering. Ouders vertrouwen het niet. Daar komt nog iets anders bij: de ouders willen zelf zo graag met hun kinderen mee, voor de gezelligheid. De kinderen vinden dat trouwens prima.

Axel Schuit (15) en Peter Veldhoen (16) zijn bijvoorbeeld aangeschoven bij een groep tantes en buurvrouwen, net als zijzelf afkomstig uit de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. Ze zijn deze zomer nog nauwelijks in het zwembad geweest. ,,Wij werken. We hebben twee banen: in een snackbar en in een supermarkt, veertig uur per week'', vertelt Axel, die na de zomer naar 4-vmbo gaat. Peter heeft net examen gedaan en gaat een vervolgopleiding doen in transport en logistiek.

Werk is de poort naar volwassenheid voor de twee vrienden. Volgende week gaan ze samen voor het eerst zelfstandig op vakantie, naar een camping in Zeeland. Axel heeft 500 euro gespaard en die mogen dan op. Het zijn de enige twee weken in het jaar dat hij helemaal vrij is. ,,Ik werk liever dan dat ik de hele vakantie in het zwembad hang. Nu heb ik mijn eigen geld. Zo hebben mijn ouders me dat ook geleerd: als je iets wilt, dan werk je er maar voor. Daar hebben ze groot gelijk in'', zegt Axel. Hij gruwt van de gesmeerde boterhammen die hij anderen ziet eten. ,,Als ze in een zakje hebben gezeten, lust ik ze niet meer. Daar werk je toch voor. Ik koop een vers patatje.'' Al hun vrienden hebben bijbanen.

Axel valt in het zwembad op door de piercing in zijn kin. De piercing kreeg hij al op zijn twaalfde. ,,Mijn broer liet er een zetten. 'Wil jij ook?', vroeg mijn moeder.'' Maar op andere terreinen zijn zijn ouders soms streng. Uitgaan mag hij bijvoorbeeld nog niet. Zeeland wordt de vuurdoop.

Pubers die met hun ouders de dag doorbrengen, lossen dat soms creatief op. Priscilla Ton (13), haar vriendin Monique Berends (13) en nichtje Claudia Lokusse (11) hebben hun handdoeken nét wat verder weggelegd dan de ouders van Claudia, die op hen letten. Ze zitten veilig buiten gehoorsafstand.

Priscilla deelt op haar handdoek zakjes Haribo uit, kindersnoepgoed. Met haar rijzige gestalte lijkt ze er al bijna te oud voor. Na de zomer gaat ze naar de tweede klas van het vmbo, net als vriendin Monique. Ze vertelt dat ze de negen weken vakantie probleemloos zoet brengt met zwemmen en winkelen. ,,Ik verveel me nooit. Ik neem ook geen boek mee of iets anders te lezen. We kletsen.''

Vaak gaan de gesprekken over andere meisjes: over ruzies en verliefdheden. Ruzies zijn op deze leeftijd zeer ingewikkeld. ,,Dan heeft een ander meisje ruzie met iemand, maar als jij dan toch met haar praat, wordt ze ook boos op jou'', vertelt Claudia. Sommige vetes gaan tot in het zwembad door. Vandaag speelt er iets rond een meisje dat hen vorige week ,,heeft laten vallen''. Ze hebben net een plan bedacht om zich te wreken, iets ingewikkelds met een jongen op wie dat meisje verliefd zou zijn.

Herma Bakkenes (11) is meer op zichzelf. Ze is in het zwembad met haar moeder, die vertelt dat ze de hele dag kruiswoordpuzzels hebben gemaakt en spelletjes gedaan in het water. Een stapel Donald Ducks is het volgende project. ,,Ik ga zelf ook liever met mijn moeder mee'', zegt Herma. ,,Thuis begin ik me wel te vervelen. In de straat zijn bijna geen kinderen van mijn leeftijd. En het is ook zo warm buiten dat ik liever binnenblijf.'' Herma keek veel televisie de afgelopen weken, Fox Kids zendt altijd uit. ,,We zijn ook nog een week naar een hotel in Zeeland geweest en een dagje naar de Efteling''.

Ook Pepijn van Sinderen (11) heeft zich wel verveeld tijdens de vakantie. Hij hangt in het klimrek bij het zwembad. Pepijn vindt het niet erg dat het einde van de vakantie alweer nadert. Dan gaat hij op volleybal en begint ook het tennissen en reddingzwemmen weer. ,,Ik ging met mijn ouders en zusje vier weken naar Corsica. Daar heb ik me wel verveeld. Er waren weinig kinderen. We speelden wel met z'n vieren vaak Kolonisten, waar ik erg van hou.'' Thuis zijn er weer vriendjes en vliegen de resterende vakantieweken snel om. Daar is ook de bak met Bionicles en technisch Lego. Hij is boomlang en heeft al maat 42, maar dat blijft zijn favoriete speelgoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden