Baarle is vuurwerktoeristen zat

OVERLAST | Enclavedorp Baarle is populair bij vuurwerktoeristen, maar bewoners en burgemeester zijn de overlast beu.

Het is filerijden door de dorpskom van Baarle-Nassau en -Hertog. Daags voor de jaarwisseling slaan Nederlandse toeristen hier massaal vuurwerk in. Liefst parkeren ze hun auto naast de deur van hun favoriete winkel. De verkeersoverlast is groot in het bijzondere grensdorp, waar Nederland en België op wondere wijze met elkaar vervlochten zijn.


"De mensen hier zijn het spuugzat", zegt Leo van Tilburg, burgemeester van Baarle-Hertog. "Je hebt hier vijf mensen die met vuurwerk heel goed de kost verdienen, de rest van het dorp ervaart slechts overlast. Dat is niet meer uit te leggen."


Vuurwerkliefhebbers zitten uren in de auto om hier hun knallers en sierpotten in te slaan. "Het is stukken goedkoper dan bij ons", zegt Casper van Doorn uit Den Bosch, die op de stoep zit te wachten tot zijn maat de auto voorrijdt. "Het parkeren is hier waardeloos." Hij heeft zojuist 600 euro uitgegeven aan siervuurwerk: grote boxen met namen als VIP en Glitter Willow.


"Het vuurwerk hier is zwaarder en mooier, je krijgt meer waar voor je geld", zegt Alfred Spakman, die uit Amsterdam naar de grens is afgereisd. Hij komt voor siervuurwerk, dat hij vanavond op de dijk langs het IJ zal afsteken. De zware pijlen die hij koopt, zijn in Nederland niet te koop. "Bij ons is het illegaal, helaas."


De vuurwerkshops staan allemaal op Belgisch grondgebied, in Baarle-Hertog dus. Ze zijn, in tegenstelling tot Nederlandse verkooppunten, het hele jaar geopend. Toch staan de winkels juist nu bomvol met klanten uit Nederland. Ze slaan voor honderden euro's tegelijk in. "De recessie is voorbij. Ik heb dit jaar meer klanten die ook meer besteden", zegt Gijs ten Velde, eigenaar van vuurwerkwinkel Zena.


Baarle is van oudsher in trek bij koopjesjagers: Boter, chocolade, sigaretten en benzine zijn in België doorgaans een stuk goedkoper dan bij ons. Het dorp leeft van dit toerisme en neemt de gebruikelijke stroom auto's min of meer voor lief.


Maar met het vuurwerk ligt dat anders. "We krijgen nu in korte tijd veel te veel volk binnen", zegt burgemeester Van Tilburg. "Het is publiek dat, laat ik het netjes zeggen, niet komt om hier ergens rustig te gaan tafelen. Ze zijn brutaal. Het is niet het volk dat wij hier graag zouden hebben."


Hij hoopt dat Europese regelgeving, die op 1 juli ingaat, België minder aantrekkelijk zal maken voor vuurwerkklanten. Los daarvan wil hij de paar vuurwerkshops uiterlijk op 1 januari 2019 weg hebben uit het centrum van Baarle. Ze moeten verhuizen naar de rand van het dorp, waar een nieuw industrieterrein is gepland. Van Tilburg hoopt dat het voor de jaarwisseling van 2018-2019 een stuk rustiger zal zijn in zijn dorp. "Want zoals het nu gaat, kan het gewoon niet langer."


Tot die tijd voeren de Belgen een soort ontmoedigingsbeleid. Af en toe haalt de politie Nederlanders van de weg, want in België mag je maximaal 1 kilo vuurwerk in je auto hebben (in Nederland 25 kilo) en de gemiddelde klant slaat veel meer in. Of ze delen bekeuringen uit voor foutparkeren. Dat kost Pieter Braamsma uit Tiel 110 euro boete. Zo worden de sierpotten, die hij voor 250 euro insloeg, toch nog extra duur. "Het is mijn eerste en laatste bezoek aan Baarle geweest", briest hij.


Ten Velde betreurt de klachten van buurtbewoners en het optreden van de Belgische politie. "Het is een bende in de straat", bekent hij. "Maar daar kan ik niks aan doen." Hij vecht voor zijn handel. Als ventje van 13 kwam hij al op de fiets vanuit Gilze naar Baarle om vuurwerk te kopen, nu leeft hij ervan. Hij verwacht dat de komende jaren te blijven doen, in zijn huidige winkel óf op die nieuwe 'vuurwerkboulevard'. "Eerst maar eens zien dat die er komt. Ze praten hier ook al jaren over een rondweg, maar die ligt er nog steeds niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden