Baardknipper Mullet moet ook na beroep vijftien jaar cel in

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Amish-bisschop Samuel Mullet moet definitief een gevangenisstraf van vijftien jaar uitzitten. Het hoger beroep dat hij tegen zijn straf had aangetekend, is door een federale rechter afgewezen.

Mullet is leider van een groep amish die in de Verenigde Staten baarden van andere amish afknipte. Gewapend met scharen en scheermessen zouden Mullet en vijftien anderen eind 2011 de huizen zijn binnengedrongen van amish die er net een andere levenswijze op nahouden. Niet de juiste levenswijze, volgens de belagers. Mullet, leider van de Bergholz-clan, een amish-splintergroepering, wordt gezien als het brein achter de baardaanvallen.

Vorig najaar werd Mullet tot vijftien jaar cel veroordeeld. De rechter vond het baardknippen een 'hate crime', een vorm van discriminatie. Mullet ging in beroep, maar volgens de rechtbank kon alleen bij zeer uitzonderlijke omstandigheden van het eerdere vonnis worden afgeweken. Van zulke omstandigheden zou geen sprake zijn.

Dat hij andere amish de haren afgeknipt heeft, ontkent Mullet niet. Maar volgens zijn advocaat werd hij slechts gedreven door goede bedoelingen, en wilde hij zijn 'afgedwaalde' geloofsgenoten terugbrengen bij de kudde.

De amish houden er een zeer strikte interpretatie van de Bijbel op na. Zo laten mannen als ze eenmaal getrouwd zijn hun baard staan. Het afknippen van de baard is dan ook een grove belediging voor leden van de gemeenschap.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden