Baanwielrennen zit in de lift, en de commercie hapt toe

Theo Bos in training voor de Spelen van Rio in 2016, die niet goed voor hem zouden verlopen. Beeld ANP
Theo Bos in training voor de Spelen van Rio in 2016, die niet goed voor hem zouden verlopen.Beeld ANP

The Beast, The Blast en The Boss gaan met Beat Cycling Club 'een lekker potje knallen'. Het baanwielrennen begint een commercieel avontuur.

Edo Sturm

"Het idee is niet nieuw, zegt Theo 'The Boss' Bos op de wielerbaan van Apeldoorn. In 2005 liep een soortgelijk commercieel plan op de klippen, maar ditmaal zag de vijfvoudig wereldkampioen en zilveren medaillewinnaar op de Spelen van Athene in 2004 zijn plannen wél verwezenlijkt. Het verschil? Bos: "In Nederland rijdt momenteel veel talent, het niveau is hoog en in de breedte zit er veel groei."

Bos wist begin dit jaar Geert Broekhuizen van Beat Cycling Club warm te maken voor zijn plannen. Beat was tot vorig jaar niet meer dan een papieren idee met als uitgangspunt een duurzaam wielermodel dat drijft op een club met leden. Dus geen hoofdsponsor meer zoals al ruim honderd jaar gangbaar is in de wielersport, maar een ledenbasis waaraan commerciële partners zich verbinden. "Wij willen geen vluchtige topsport, maar een stevig fundament", verduidelijkt Broekhuizen.

Nationale ploeg

Bos, Matthijs 'The Blast' Büchli, goed voor olympisch zilver in Londen vorig jaar en Roy 'The Beast' van der Berg - Europees kampioen in 2009 - rijden volgende week tijdens de Wereldbekerwedstrijden in het Poolse Pruszków niet langer in het oranje tenue van de nationale ploeg. "De regels van de UCI staan commerciële ploegen toe", legt Broekhuizen uit. "Alleen op de EK en op de WK in Apeldoorn, eind februari, zijn nationale truien nog verplicht."

In de schaatssport is de commercialisering al veel eerder ingezet, spiegelt Bos zich aan de ontwikkelingen elders in de topsport. "Als wij niets doen blijft het baanwielrennen uiteindelijk stilstaan." Met het WK in eigen land in het vooruitzicht is dit de stimulans die de baansport nodig heeft, suggereert de 34-jarige sprinter. Het spreekwoordelijke ijzer stond dit keer namelijk wel te popelen zich in het vuur te storten. De wielersport boekt sinds 2014 in de volle breedte successen: op de weg, in het veld én op de baan. De baanploeg nam vorige week op het EK acht medailles mee naar Nederland.

Het is nog niet eerder gedaan in Nederland, weet initiator Broekhuizen. Inmiddels heeft Beat zes mensen op de loonlijst. Zonder een meter gereden te hebben staat de teller al op meer dan 500 betalende leden. "Met de baanploeg zijn wij nu eindelijk zover dat het concept van breedtesport gekoppeld kan worden aan topsport. En volgend jaar beginnen wij met een continentale wegploeg. Ik hoop dat het ledenaantal daarmee echt een groeispurt inzet. Daar is het ons eigenlijk om te doen."

Weer plezier

De 34-jarige Bos die vorig jaar na een teleurstellend seizoen nog aan een afscheid dacht, heeft bij Beat het plezier weer teruggevonden. Aan het project houdt hij niet veel over, zegt hij. Wel zijn hij, Büchli en Van den Berg gegarandeerd van een programma met wereldbekerwedstijden, een professionele omkadering en dito begeleiding, zegt Broekhuizen. "Je praat over zeker een ton aan kosten en investeringen. Daarom zijn we ook blij dat wij in dit stadium al wat serieuze partners aan onze plannen kunnen binden."

Voor Büchli, Bos en Van den Berg betekent dat zij soms ook moeten opdraven voor clubbijeenkomsten, ledenavonden en workshops. "Leuk toch", meent Bos. Hij bracht trouwens eigenhandig een flink aantal Japanse renners als lid aan. Bos is in Japen namelijk een populaire Keirin-renner, een spectaculair sprintonderdeel waarop flink (legaal) gegokt wordt. "Als tegenprestatie. Ik verzorg hun trainingsprogramma's."

Beat lanceert ook een wegteam

De nieuwe wegploeg die Beat Cycling Team in navolging van de baanploeg deze week lanceerde, krijgt snel gestalte. Ploegleider wordt oud-bondscoach Egon van Kessel, maakte de ploeg gisteren bekend in Apeldoorn. Van Kessel stond als ploegleider mede aan de basis van de wereldtitels van Marianne Vos en Leontien van Moorsel. "Wij hebben een continentale licentie aangevraagd", zegt Geert Broekhuizen die Beat vorig jaar als project lanceerde. De bedoeling is dat Beat vanaf volgend jaar de eerste wedstrijden rijdt. "Wij hopen op een uitnodiging voor paar mooie semiklassiekers." De eerste contacten en contracten met renners zijn inmiddels gemaakt, weet Broekhuizen. De komende weken worden de namen van de renners bekend. De wens is dat de ploeg in de toekomst uiteindelijk kan doorstoten naar de World Tour en de Tour mag rijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden