Baanrenster Ligtlee overtuigt met goud en zilver

Bondscoach Wolff kan tevreden zijn met resultaten op EK in eigen land

MATTHIJS KEUNING

APELDOORN - Het eerste echte weegmoment, had sprintbondscoach René Wolff de EK baanwielrennen in Apeldoorn vooraf genoemd. Op de route die de Duitser in Nederlandse dienst heeft uitgestippeld naar de Spelen van Rio was de titelstrijd op thuisbaan Omnisport voor zijn jonge renners het eerste serieuze toernooi in hun carrière.

Vooral Elis Ligtlee overtuigde in Apeldoorn door direct twee medailles te winnen. Met goud op de keirin en zilver op de sprint was ze de verrassing van het weekend. "Alles lukte opeens", lachte de 19-jarige Ligtlee. "Ik wist niet eens dat ik zo hard kon rijden. Op trainingen rij ik vaak veel minder goede tijden. Ik heb de wedstrijddruk nodig om te presteren."

René Wolff kon alleen maar tevreden met de prestaties van zijn pupil. "Hier had ik vooraf voor getekend, want dit had ik natuurlijk niet verwacht. Ik had slechts gehoopt dat ze hiertoe in staat zou kunnen zijn."

Ook over de andere debutanten is hij tevreden, al waren hun prestaties bescheidener. Op het favoriete onderdeel teamsprint werden Hugo Haak, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland zevende met een tijd die een halve seconde onder de streeftijd lag. In de sprint zat het tegen met de loting: Hoogland en Haak moesten tegen elkaar, waarna Haak in de kwartfinale ook nog eens aan vice-wereldkampioen en later Europees kampioen Denis Dmitriev werd gekoppeld, een confrontatie die hij maar nipt verloor. In de sprint om plaats vijf hield Haak zijn drie tegenstanders daarna vrij gemakkelijk achter zich.

"Over het algemeen was het een goed toernooi, zeker door de prestaties van Elis", zegt Wolff. "Andere resultaten waren minder. Het laat zien dat we er nog niet zijn. Toch hebben we belangrijke stappen gezet. De vijfde plaats van Hugo Haak op de sprint bevestigt dat hij fysiek tot de top van Europa behoort."

De afgelopen jaren is er volgens Wolff veel verbeterd in de opleiding van de baanrenners. "Er is nu veel meer structuur in de begeleiding en training dan tien jaar geleden. Alles wordt minutieus gepland. Theo Bos en Teun Mulder waren uitzonderlijke talenten die zich eigenlijk vrij zelfstandig, zonder al te veel structuur, hebben ontwikkeld. De sprinters van nu, zoals Büchli, Haak en Hoogland hebben de potentie om dezelfde resultaten te bereiken."

Internationaal is het wel een stuk lastiger geworden om aan de top te komen. Zowel bij de mannen als de vrouwen is de laatste jaren veel veranderd, zegt Wolff. "Het internationale niveau is een klein beetje gestegen, maar de grootste verandering is dat de top veel breder is geworden. Tien jaar geleden waren er misschien tien à twintig kanshebbers voor de top-10, nu is dat aantal verdubbeld. De top bij de vrouwen is minder breed dan bij de mannen, maar ook daar is het niveau de afgelopen jaren omhoog gegaan."

De weg naar Rio voert de komende maanden langs wereldbekerwedstrijden en het hoogtepunt van het seizoen eind februari, de WK in Colombia. Op welke onderdelen de sprinters zich gaan richten is nog niet duidelijk. De renners worden volledig opgeleid tot baansprinter en specialiseren zich pas kort voor Rio op de meest kansrijke onderdelen. Wolff: "We richten ons sowieso op de teamsprint. Niet alleen omdat het op die manier gemakkelijker is om je te kwalificeren, maar ook omdat we daar goede kans hebben op een medaille."

Ook titel voor Wild
Zes medailles won Nederland afgelopen weekeinde op de EK baanwielrennen in Apeldoorn. Twee Nederlanders werden Europees kampioen: Elis Ligtlee op de keirin en Kirsten Wild op de puntenkoers. Beiden wonnen ook nog een zilveren medaille. Ligtlee werd zaterdagavond tweede op de sprint, terwijl Wild als tweede eindigde op omnium, onder meer dankzij winst op de onderdelen vliegende start, achtervolging en scratch. Tim Veldt won op omnium eveneens zilver, onder meer dankzij winst op de onderdelen afvalkoers en vliegende start. Op de ploegachtervolging werden Tim Veldt, Jenning Huizenga, Roy Eefting en Dion Beukeboom derde.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden