Baan kwijt door afschaffing dienstplicht

Die ochtend nam hij ontslag, omdat hij er van overtuigd was dat hij in militaire dienst moest. Maar de avond van diezelfde 29ste januari hoorde hij via het Journaal dat de dienstplicht was afgeschaft. En toen was het te laat. Want z'n werkgever had die dag meteen al iemand anders aangenomen en daarom zit Jan Sietse de Haan (22) uit Grootegast nu werkloos thuis.

BIJRAGE: TOINE VAN CORVEN; HANS DE PRETER

Het is zuur voor De Haan, die een maand geleden nog werkzaam was als onderhoudsmonteur bij kraanbedrijf Bos in Oldekerk. Hij werkte er met veel plezier, maar in de verwachting dat het slechts tijdelijk zou zijn. Want er leek geen ontkomen aan, in januari: Jan Sietse de Haan zou bij de laatste lichting Nederlandse jongemannen behoren die in dienst moesten.

Op 26 januari kreeg hij de oproep, waarin stond dat hij op 26 februari moest opkomen in Bergen op Zoom, waar hij bij de landmacht een rijopleiding zou krijgen.

“Ik zag er niet tegen op om in dienst te gaan. Het leek me wel aantrekkelijk om m'n groot-rijbewijs te halen. En ik overwoog zelfs om erna bij te tekenen voor vier jaar als beroeps”, aldus De Haan.

Hij had, voor hij zijn baan op zei, nog eens extra geïnformeerd of hij ècht op moest komen. En toen dat door Defensie werd bevestigd, zei hij dus op 29 januari z'n baan op.

“Het is zeer vervelend, want de banen liggen hier niet voor het oprapen”, aldus De Haan. Daar komt nog bij dat hij mogelijk geen WW-uitkering krijgt, omdat hij zelf ontslag heeft genomen.

Maar is z'n ex-baas dan niet verplicht om hem terug te nemen?

“Ik vind het niet reëel om m'n vroegere werkgever hier nu op aan te spreken. Hij kan er niets aan doen. Het was maar een klein bedrijfje met drie man waar ik werkte. Omdat we dachten dat ik in dienst moest, hebben we mijn vervanger samen zorgvuldig ingewerkt. Ik vind het dan niet terecht om die vervanger en m'n baas nu de dupe te laten worden.”

Maar hij laat het er niet bij zitten. “De regering moet niet denken dat ze alles maar kan maken”, vindt hij. Daarom heeft hij contact opgenomen met een advocaat uit Den Haag, gespecialiseerd in procedures tegen Defensie. Hij hoopt dat die advocaat voor hem een schadevergoeding uit het vuur kan slepen. Want dat hij het kind van de rekening is van de onverhoedse afschaffing van de dienstplicht, dat staat voor Jan Sietse de Haan als een paal boven water.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden