Baan in de zorg is meer dan snot afvegen

Te midden van jonge vmbo?ers bekijken projectleider Janneke Weelink (midden op de foto) en staatssecretaris Jet Bussemaker (rechts achter haar) een wervingsfilm voor een baan in de zorg. Allen dragen een 3D-bril. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW) Beeld
Te midden van jonge vmbo?ers bekijken projectleider Janneke Weelink (midden op de foto) en staatssecretaris Jet Bussemaker (rechts achter haar) een wervingsfilm voor een baan in de zorg. Allen dragen een 3D-bril. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

De Zorgtrailer, een als bioscoop ingerichte vrachtauto, maakt een tocht langs 180 scholen om vmbo’ers te werven voor een baan in de zorg.

Het lijkt de omgekeerde wereld. Een roomwitte limousine komt aangereden. Negen doorsnee vmbo-scholieren stappen uit. Ze schuifelen aaneengeklit over een rood lopertje dat is uitgerold voor een vrachtwagen. Ondertussen staat staatssecretaris Jet Bussemaker (volksgezondheid) te applaudisseren. Zij glibbert over een beijzeld stoepje om de scholieren te verwelkomen.

Terwijl de perscamera’s klikken, verdwijnen de vmbo’ers in de vrachtauto: de Zorgtrailer. Daar worden ze enthousiast gemaakt voor een beroep in de zorg. Er is een driedimensionale film te zien die de aantrekkelijke kanten van dit vak belicht.

Gisteren werd het startschot voor de tour van de Zorgtrailer gelost. De negen scholieren stonden centraal: juist zij staan voor de taak om een goede zorg in de toekomst mogelijk te maken. Na hen zullen dit jaar nog dertigduizend leerlingen de laadbak van de vrachtwagen binnengaan. De trailer zal dit jaar 180 scholen aandoen.

Zorgpersoneel werven is van levensbelang, onderstreept Bussemaker. „Er doemt een gigantisch personeelstekort op in de gezondheidszorg. Als het zo doorgaat, komen we over vijftien jaar een half miljoen mensen tekort. Om de sector draaiende te houden zal één op de vier schoolverlaters moeten kiezen voor een beroep in de zorg.”

„Het is vooral het slechte imago dat jongeren afschrikt”, zegt Janneke Weelink, die het Zorgtrailer-project coördineert namens het Florence Nightingale Instituut. „Laatst ging het in Shouf Shouf Habibi over pampers afkrabben bij bejaarden. Dát is kennelijk het beeld dat bestaat! Billen wassen, snot afvegen, en dan ook nog eens onregelmatig werken en weinig verdienen. Terwijl de verdiensten helemaal niet zo laag zijn.”

Weelink somt enthousiast de rooskleurige kanten van een baan in de zorg op. „Het is een dankbaar beroep, je ziet direct resultaat, kunt mensen in een kwetsbare positie helpen. Het is nooit saai, je leert mensen kennen en hoort hun levensverhalen. En er worden veel moderne technische snufjes gebruikt –ook belangrijk voor jongeren.”

De troetel-vmbo’ers van vandaag zetten een 3D-bril op en zien de zonnige kanten van verzorgend werk passeren. Een dankbaar beroep? Kijk, een zuster die werkt in de verslavingszorg krijgt een pakje bezorgd van een voormalige cliënt. Kwetsbare mensen helpen? Dat kunnen natuurlijk ook leuke jongens zijn in plaats van morsige bejaarden. Levensverhalen horen? Als een verpleger vraagt naar het verleden van een oude man, blijkt hij een boksgrootheid te zijn geweest en nog steeds rake klappen uit te kunnen delen.

Voor de hoofdrolspelers van vandaag zal het bezoek aan de Zorgtrailer weinig verschil maken. De meesten van deze vmbo’ers waren er al lang en breed uit dat ze voor de zorg zouden kiezen. „Ik heb altijd interesse gehad in de zorg”, zegt Souhailla El Amrani. „Vroeger wilde ik dierenarts worden, later verloskundige. Het is geen moeilijk werk –thuis help je je broertje of zusje ook wel eens onder de douche.” Modjtaba Hashemi is nóg enthousiaster geworden door de film. „Het is leuk om te zien dat als je interesse toont, je met mensen aan de praat kunt raken.”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden