Aznar moet heel wat beloftes inlossen

De nieuwe regering-Aznar heeft vier jaar de tijd om alle verkiezingsbeloftes in te lossen. Tot de vijf belangrijkste taken die de herkozen leider van centrum-rechts zich heeft gesteld, behoren de opheffing van de militaire dienstplicht (volgend jaar al) en een nieuwe vreemdelingenwet waarmee het makkelijker moet worden om illegale immigranten het land uit te zetten.

Maar het zwaartepunt ligt op de economie. Volledige werkgelegenheid heeft Aznar beloofd. Dat zal er niet van komen maar conform het onlangs door Brussel goedgekeurde stabiliteitsplan moet de werkloosheid in 2003 met de creatie van 1,4 miljoen nieuwe banen zijn teruggedrongen tot 9,8 procent van de beroepsbevolking. Toen Aznar vier jaar geleden aan zijn karwei begon, was dat nog 22 procent. In 2003 moet bovendien het begrotingstekort (nu nog 1,1 procent) in een fraai overschot van 0,2 procent zijn omgetoverd. Met een gemiddelde groei van 3,3 procent denkt Aznar die klus te klaren zodat de lonen in 2007 op Europees niveau komen.

Op fiscaal gebied heeft Aznar een verlaging van de directe belastingen aangekondigd, die vooral voordeel moet opleveren voor huishoudens met minimale inkomens. Ook het midden- en kleinbedrijf kan een belastingverlaging tegemoet zien, mits over die maatregel overeenstemming kan worden bereikt met de Spaanse gemeenten want die incasseren nu nog de belasting die Aznar wil afschaffen.

Twee andere maatregelen hebben consequenties voor het bedrijfsleven. Aan de ene kant moet nog een twintigtal staatsbedrijven worden geprivatiseerd. Geen gemakkelijke klus want de meeste bedrijven lijden verlies. Het naar de beurs brengen van Iberia, later dit jaar, zal ongetwijfeld de meeste stof doen opwaaien nadat eerdere pogingen werden uitgesteld om de luchtvaartmaatschappij wat op te kunnen poetsen voor de beursgang.

Minstens zo belangrijk wordt de liberalisering van de energiemarkt. Al geprivatiseerde bedrijven als stroomproducent Endesa en gasproducent Gas Natural, hebben de laatste jaren betrekkelijk beschermd kunnen opereren omdat de markt nog aardig was afgegrendeld. Aznar moet die markt nu openen voor buitenlandse bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden