Aznar maakt chaos van aanpak BSE-crisis

,,Meer chaos bestaat er niet''. De socialistische oppositie in Spanje is vernietigend over het beleid van de regering-Aznar inzake de BSE-crisis. Het heeft consumenten en veehouders tot wanhoop gebracht.

Het BSE-beleid is een aaneenschakeling van trage reacties, foute en bovendien frivole opmerkingen, verkeerde beslissingen, teruggenomen besluiten en een schrijnend gebrek aan coördinatie tussen het ministerie in Madrid en de regionale landbouwministers. Inmiddels telt Spanje negen geregistreerde gekke koeien. Twee koeien zitten in het verdachtenbankje.

Eén slachtoffer in de politiek is er al gevallen; de minister van landbouw van Galicië zag zich genoodzaakt af te treden omdat hij toestemming had gegeven voor het illegaal dumpen van dode runderen in een oude mijn. Maar ook de directeur-generaal 'veehouderijsector' van het ministerie van landbouw in Madrid moest het veld ruimen. Zijn beleid verhield zich niet met zijn zakelijke beslommeringen. Niet alleen bezit hij een grote varkenshouderij -hij heeft er in principe belang bij dat er minder rundvlees en meer varkensvlees wordt geconsumeerd- maar hij verdiende ook nog eens aan het illegaal dumpen van runderen.

Dat Spanje door de Europese commissie is berispt wegens 'ernstige nalatigheid' inzake de BSE-crisis is een mededeling die in regeringskringen met een glimlach moet zijn ontvangen. Aznar heeft van meet af aan alle kritiek naast zich neergelegd door te benadrukken dat het om een Europees probleem gaat en dat Spanje slechts de adviezen volgt die uit Brussel komen. Nu ook Italië en Duitsland zijn berispt, treft Spanje niet alleen blaam.

De eerste fouten in Spanje werden vorig jaar al gemaakt. De eigenaren van de twee veehouderijen waar de eerste BSE-gevallen opdoken, hebben deze week toegegeven dat ze zich op last van de regionale regering van premier Fraga -de politieke peetvader van Aznar- maandenlang koest moesten houden. Dat er gekke koeien zouden zijn, werd in augustus al vermoed. Zwijgen was goud, want Fraga wilde geen schandaal vlak voor de regionale verkiezingen.

In november verklaarde de staatssecretaris voor landbouw in Madrid nog dat ,,er geen enkele reden is om te vrezen dat de gekkekoeienziekte in Spanje kan uitbreken''. Een paar weken later had Galicië de Spaanse primeur van de eerste twee gekke koeien.

Nadien ontbrak het aan krachtdadig en gecoördineerd beleid. De enige die haar nek uitstak was minister Celia Villalobos van gezondheid. Zij haalde zich twee weken geleden de woede van alle slagers en van haar collega van landbouw op de hals door in een radioprogramma te zeggen dat je maar beter geen soepbotten meer kon gebruiken voor het trekken van een bouillon. Sindsdien is de minister niet meer in het openbaar gezien.

Alles verbranden was vervolgens het parool. Totdat iemand begon te tellen en tot de conclusie kwam dat het aantal verbrandingsovens volstrekt ontoereikend is om het regeringsbesluit uit te kunnen voeren. Dan toch maar begraven, luidde de reactie uit Madrid. ,,Maar waar dan en hoe?'' was de verontwaardigde echo uit alle windstreken toen werd vastgesteld dat er geen enkel overleg was gevoerd met het ministerie van milieu.

Inmiddels is de consumptie van rundvlees gedaald met 34 procent. De veehouders zeggen dat het al om 75 procent gaat. Zij vrezen dat de komende maanden 23000 veehouderijen de poorten moeten sluiten. Dat is 30 procent van het totaal. De verontrusting nam gisteren nog verder toe nu niet wordt uitgesloten dat er ook gekke schapen en geiten op de Spaanse hoogvlakte rondlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden