Aziatische beurzen verdeeld het weekeinde in

(Novum/Betten) - De belangrijkste Aziatische markten zijn op de laatste handelsdag van de week verdeeld gesloten. In Tokio eindigde de Nikkei lager door een zwakker dan verwacht cijfer over het Bruto Binnenlands Product (BBP) in het tweede kwartaal. Markten die de dag wel aan de goede kant van de streep beëindigden, deden dat met minimale cijfers.

Het BBP in Japan is in de periode april tot en met juni met 0,2% gegroeid in vergelijking met de eerste die maanden van 2006. Economen waren op voorhand uitgegaan van een groeicijfer dat twee keer zo hoog lag. Toch zijn de marktvorsers niet bezorgd over de minder dan verwachte toename, omdat de binnenlandse vraag toch stijgt terwijl de export en de overheidsuitgaven minder hebben bijgedragen aan de economie.

Uit het BBP-rapport kon wel geconcludeerd worden dat bedrijfsinvesteringen in het tweede kwartaal gestegen zijn, en dat werkte positief uit voor aandelen uit de zware industriesector. Winnaars uit die branche waren onder meer maker van elektrische machines en apparatuur Kyocera (+0,2%) en Mitsubishi Heavy Industries (+0,6%).

De forse daling van de olieprijs, voornamelijk veroorzaakt uit angst voor een sterk afnemende vraag naar brandstof door Britse luchtvaartmaatschappijen vanwege eventuele nieuwe terroristische aanslagen, raakte in Tokio vooral de koersen van energiewaarden. Inpex Holdings, de grootste olie-exploratiemaatschappij van Japan, werd 2,7% lager gezet. Ook Nippon Oil (-1,2%) en Showa Shell (-1,4%), de Japanse raffinagemaatschappij van Royal Dutch Shell, sloten de week in mineur af.

Andere verliezers waren vooral terug te vinden onder grondstof(gerelateerde) aandelen. Topy Industries, maker van staalproducten, moest een veer laten van 3,4%. Zinkproducent Toho Zinc verloor 3,1% en mijnbouwer Nippon Mining daalde 2,5%. Japan Steel maakte daarentegen een sprong van 12,8% na een adviesverhoging van het beurshuis Mitsubishi UFJ.

De min van graadmeter Nikkei bleef uiteindelijk beperkt tot 0,4%, ofwel een puntentotaal van 15.565,02. De index kende 78 winnaars, 136 verliezers en 11 fondsen eindigden onveranderd. De bredere Topix daalde met 0,3% tot 1.577,92 punten.

Elders in het Verre Oosten wisten ook de Zuid-Koreaanse Kospi en de Taiwanese Taiex geen positief einde te breien aan deze handelsweek. In Seoul werd de belangrijkste beursindex 0,94% minder waard op 1.292,10 punten. Zwaargewichten zoals autofabrikant Hyundai (-1,6%) en elektronicabedrijf Samsung (-1,2%) moesten een stap terug doen. In Taiwan stokte de Taiex op een niveau van 6.571,10 punten, ofwel een verlies van 0,14%.

In Singapore en Maleisië koersten de toonaangevende beursgraadmeters iets voor het scheiden van de markt hoger, de Straits Times 0,5% en de Kuala Lumpur Composite 0,2%. De Hang Seng in Hongkong noteerde net voor het slot nagenoeg ongewijzigd op 17,214,27 punten.

Tot de stijgers op het Chinese schiereiland behoorde onder meer vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific (+1,9%), dat steeg op speculatie dat het passagiers zal winnen van Amerikaanse en Europese luchtvaarders als gevolg van terreurdreigingen. Een andere winnaar was exporteur van consumentengoederen Li & Fung, dat 4,7% won na de publicatie van sterke kwartaalcijfers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden