Aziatische beurs met winst de week uit

(Novum/Betten) - De toonaangevende Aziatische graadmeters zijn vrijdag zonder uitzondering hoger de week uitgegaan. Positief ontvangen Amerikaanse macrocijfers verminderden de vrees bij beleggers dat de Federal Reserve in de VS de rente gaat verhogen.

De macrodata verminderden tevens de angst dat de consumentenvraag in de grootste exportmarkt van het Verre Oosten zal afnemen. Grote exporteurs als Sony en Toyota wisten hiervan te profiteren en dikten respectievelijk 3,6% en 1,7% aan.

Ondanks de koerswinsten van de exportwaarden ging in Tokio alle aandacht uit naar het gerechtelijk onderzoek naar Murakami, een activist voor de rechten van minderheidsaandeelhouders. Volgens de krant Nihon Kenzai wordt onderzocht of Murakami de beurswetgeving heeft overtreden; aanklagers denken dat het Murakami-fonds een groot volume aandelen van Nippon Broadcasting System aan het mediabedrijf Livedoor heeft verkocht.

Livedoor kwam begin dit jaar in het nieuws vanwege onder meer een groot boekhoudschandaal. "Investeerders zijn bang voor een nieuw Livedoorschandaal", aldus een handelaar. "Er bestaat een kans dat Murakami iets verkeerds heeft gedaan en aandelen moet verkopen."

Bedrijven waarin Murakami investeerde behoorden vrijdag tot de grootste verliezers. Zo viel winkelketen Matsuzakaya 11,8% terug. Treinmaatschappij Hanshin, voor 47% in bezit van het Murakami-fonds, daalde met 1,06%. Uiteindelijk tikte de Nikkei-index af op 15.789,31 punten, een winst van 1,8%. Ook de bredere Topix kende een stijging, van 1,1% tot 1.601,25 punten.

Ook in Zuid-Korea waren exporteurs in trek. Samsung Electronics, de grootste exporteur van het land, steeg 1,3%. De tikte af op 1.309,04 punten, een plus van 1,1%. De Hang Seng in Hongkong noteerde op de slotbel 15.916,19 punten op de koersenborden, een winst van 1,8%.

Een daling van de olieprijzen, na de bekendmaking van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) dat het huidige productiepeil van ruwe olie niet wordt veranderd, miste zijn uitwerking op de oliewaarden niet.

Zo verloor in Sydney het Australische Santos, de op twee na grootste olie- en gasproducent van het land, 1,1%. Ook BHP Billiton kende een verlies, van 0,5%. De daling van de zwaarwegende oliewaarden wist de All Ordinaries Index echter niet in de rode cijfers te zetten. De graadmeter won 0,35 tot 5.040,40 punten.

Toch kende van de Aziatische oliewaarden het Japanse Inpex Holding de grootste procentuele vermindering. Iran meldde dat het bedrijf binnen drie maanden waarschijnlijk van het Azadegan olieproject verwijderd zal worden, wegens een gebrek aan vooruitgang. Het olieveld van Azadegan is de grootste olie-ontdekking in Iran in meer dan 30 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden