Aziatische bedrijven halen productie weg uit China vanwege handelsoorlog

In een fabriek in Hengyang in China controleert een werknemer een kraanmachine die naar de VS zal worden geëxporteerd. Door de Amerikaanse invoerheffingen zijn veel technologische producten duurder geworden in de VS.Beeld AFP

Mitsubishi, Toshiba en andere bedrijven verhuizen productielijnen om invoerheffingen te ontlopen. Taiwan, Thailand, Japan en Zuid-Korea zien het extra werk graag komen.

Aziatische bedrijven zijn bezig hun productie van China naar andere landen in de regio te verhuizen vanwege het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Producenten van geheugenchips, machines en gereedschap verplaatsen productielijnen naar Taiwan, Japan of Zuid-Korea. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau Reuters.

Japanse bedrijven zoals Mitsubishi Electric en Toshiba Machine Co. begonnen dit soort plannen te ontwikkelen toen China en de VS in juli heffingen op elkaars producten invoerden. Inmiddels zijn ze daadwerkelijk bezig de productie te verplaatsen. Andere bedrijven, zoals de Taiwanese computerbouwer Compal en LG Electronics uit Zuid-Korea, werken aan noodscenario’s voor als het handelsconflict verder escaleert.

Een fabriek voor windturbines in Lianyungang in China.Beeld AFP

Vandaag laten China en de VS de nieuwe heffingen op elkaars producten ingaan. Voor de VS gaat het inmiddels om 250 miljard dollar aan Chinese producten, waaronder veel technologische goederen. China heeft geantwoord met heffingen op in totaal 110 miljard dollar aan Amerikaanse export, waaronder vloeibaar gas, landbouwproducten en vliegtuigonderdelen. Een compromis is ver weg, beide landen dreigen zelfs met nog meer maatregelen.

Snel weg

Bedrijven proberen die heffingen te vermijden. Toshiba verhuist in oktober de productie van machines waarmee je kunststof kunt gieten - bijvoorbeeld om autobumpers te maken - van China naar Japan of Thailand. Die machines zijn bestemd voor de Amerikaanse markt. Een woordvoerder laat weten dat het effect van de invoertarieven aanzienlijk is.

Mitsubishi gaat machines voor metaalbewerking voortaan in Japan maken. Compal, dat notebook-computers maakt, overweegt de productie te verhuizen naar fabrieken in Vietnam, Mexico of Brazilië. Een ander voorbeeld is SK Hynix, dat computergeheugenchips maakt en die deels naar de VS exporteert. Om de Amerikaanse invoerheffingen te ontlopen, verhuist het bedrijf dit deel van de productie terug naar thuisland Zuid-Korea.

Deze snelle verhuizingen zijn mogelijk, omdat veel bedrijven fabrieken in meerdere landen hebben. Sommige overheden, zoals Taiwan en Thailand, sporen hun bedrijven aan om werk terug te halen uit China.

Een werkneemster controleert een weefmachine in een textielfabriek in Shangqiu in China.Beeld AFP

China stond bekend als goedkoop productieland, maar de lonen zijn er langzaam maar zeker gestegen. Een andere reden voor bedrijven om zich in China te vestigen was de enorme Chinese markt. Die blijft, en daarom zullen bedrijven China nooit volledig verlaten.

De VS verwijten China intellectueel eigendom te stelen. Ook wil president Trump dat China meer Amerikaanse goederen koopt. De VS belastten in de zomer voor 50 miljard dollar aan Chinese producten met een heffing van 25 procent. Maandag kwam daar 200 miljard dollar bij tegen een tarief van 10 procent, dat vanaf volgend jaar stijgt naar 25 procent. China reageerde door vandaag heffingen in te voeren op 60 miljard aan Amerikaanse producten. Trump dreigt nog verder te gaan en alle Chinese invoer te gaan belasten. 

Lees meer over het handelsconflict: 

Na decennia handelsrust heeft Trump nu de halve wereld op de kast

In januari legde de Amerikaanse president Trump zijn eerste importheffing op, en sindsdien is het bal. De VS hebben handelsruzies met de halve wereld en met China voeren ze zelfs een handelsoorlog. Een overzicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden