Aziaten buigen voor Nederlandse pensioenuitvoerder

APG belegt in Aziatische bedrijven en zet daar duurzaamheid en sociale rechten op de agenda

MARCO VISSER

Het is even wennen voor Aziatische topmannen van grote concerns als Hyundai, Samsung en LG als een Nederlandse pensioenuitvoerder vraagt of het misschien wat duurzamer en socialer kan. Toch is dat precies wat de Zuid-Koreaanse Yoo-Kyung Park doet. Zij is duurzaamheidspecialist van APG, "de enige die namens een westers pensioenfonds actief is in Azië".

En met succes. Vorige week schikte Hyundai zich naar de wensen van Park. Het Zuid-Koreaanse concern kocht vorig jaar voor bijna 10 miljard dollar een stuk grond in een exclusieve wijk in Seoul. Dat geld had het bedrijf beter kunnen besteden aan de ontwikkeling van duurzame auto's, vindt Park.

APG is de pensioenuitvoerder van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Met 0,65 procent van de aandelen heeft APG weinig invloed op de koers van Hyundai. Daarom pleitte Park tijdens een aandeelhoudersvergadering voor meer zeggenschap voor kleinere beleggers. De top van Hyundai ging akkoord, een mijlpaal volgens Park.

Hoe reageren Aziatische bazen als APG het vingertje heft?

Park: "Anders dan in Europa, waar je koffie en een gesprek krijgt. Als je een e-mail stuurt naar de directie van een groot Aziatisch bedrijf om te praten over mensenrechten, hoor je niets. Na een volgende mail, nog niets. Na lang aandringen en telefoontjes krijg je te horen: wij betalen dividend, wat wil je als aandeelhouder nog meer? Dat is de standaardreactie. Toch merk ik dat bewustwording toeneemt. Dat ze beter begrijpen dat een pensioenfonds als ABP verantwoording moet afleggen aan zijn deelnemers, zoals bedrijven dat moeten doen aan hun aandeelhouders."

Hoe krijgen jullie grote bedrijven zo ver dat ze duurzamer en socialer worden, iets waar ze eigenlijk niets in zien?

Park: "We hebben nu scheepswerven in China en Zuid-Korea op de korrel. Op een van die werven waren binnen een jaar tien medewerkers gestorven door stomme ongelukken. Daar ga ik dan op af en praat met de managers. Maar alleen kunnen we het bedrijf niet veranderen. Daarom benaderen we andere beleggers, maar ook leveranciers en de kopers van de schepen zodat we samen druk kunnen uitoefenen. Ook de Oeso speelt hier een rol in.

"Samsung Electronics is een ander voorbeeld, het grootste concern van Zuid-Korea. Werknemers bleken relatief vaak leukemie te krijgen. Wij hadden zorgen over het gebrek aan aandacht van Samsung voor deze mensen en hun nabestaanden. Toen ik zes jaar geleden contact zocht, was de respons niet positief. Ook toen ging ik naar andere beleggers. Uiteindelijk klopten we met tien grote aandeelhouders aan bij de baas van Samsung. Daarnaast zochten we publiciteit. Het duurde zes jaar, maar het resultaat mag er zijn. De productielijn is gesloten."

Dat Nederlandse pensioenuitvoerders duurzaam en sociaal willen beleggen in Azië, daar kan niemand op tegen zijn. Toch draait het ook in Azië om de rendementen, zegt Jeroen Schreur, hoofd beleggingsbeleid bij het ABP.

Duurzaam beleggen en rendementen, zit dat elkaar niet in de weg?

Schreur: "Nee. Beleggingen die voldoen aan de ESG-criteria, hebben hetzelfde rendement en risicoprofiel als conventionele beleggingen."

ESG staat voor Environment (natuur), Social (sociale rechten) en Governance (goed bestuur). Beleggingen die voldoen aan deze criteria zijn niet hetzelfde als beleggingen in bijvoorbeeld windenergie. Ook een olieconcern kan voldoen aan ESG-criteria, mits het zo duurzaam en sociaal mogelijk produceert. "Natuurlijk kijken we naar het rendement en risico", zegt Schreur. "We beleggen voor een goed pensioen. Als we rendement op een duurzame en verantwoorde manier kunnen halen, doen we dat."

Hyundai en Samsung luisterden naar jullie. Maar niet iedereen reageert. Wat dan?

Schreur: "Als een bedrijf na herhaalde verzoeken echt niet beweegt, dan trekken we ons terug als aandeelhouder. Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij Tepco en bij Walmart."

Walmart schond de UN Global Compact, een initiatief van de Verenigde Naties om onder meer mensenrechten en arbeidsomstandigheden te verbeteren. Walmart hield de vakbonden buiten de deur en wilde niet luisteren naar aandeelhouders als ABP. Datzelfde gold voor Tepco, het Japanse energiebedrijf dat in opspraak kwam door de ramp met de kerncentrale in Fukushima. Schreur: "Als aandeelhouder kunnen we normaal gesproken invloed uitoefenen. Maar als bedrijven ondanks herhaald aandringen en intensieve gesprekken niet meewerken of reageren, sluiten we zo'n bedrijf uit als belegging. Dat doen we niet lichtzinnig. Want zonder aandelen kunnen we ook geen gedragsverandering afdwingen."

undefined

APG toch in wind op zee

APG wil enkele honderden miljoenen euro's investeren in windmolenparken op de Noordzee. De pensioenuitvoerder maakte gisteren bekend nu wel een goede inschatting te kunnen maken van de risico's. Eerder vond APG nog dat er te veel onduidelijk was rond wind op zee. APG is de pensioenuitvoerder van ABP. Het grootste pensioenfonds van Nederland kreeg gisteren een petitie aangeboden van de 'divestment-beweging'. Deze groep wil dat grote investeerders als pensioenfondsen zich terugtrekken uit beleggingen in fossiele energiebedrijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden