AzG: politieke doelen staan snelle hulp in de weg

AMSTERDAM (ANP) - Steeds vaker koppelen regeringen noodhulp aan het nastreven van politieke doelen, zoals terrorismebestrijding. Hierdoor is er steeds minder ruimte voor snelle, rechtstreekse humanitaire hulp.

Artsen zonder Grenzen richt zich daarom meer op het verstrekken van noodhulp aan directe slachtoffers van geweld. Dat meldt de organisatie in het dinsdag verschenen jaarverslag 2006.

,,Mensen die verwond zijn of op de vlucht zijn geslagen, kunnen niet wachten tot ze in een politiek plan passen. Zij hebben elke dag water, eten, onderdak en medische zorg nodig'', aldus Artsen zonder Grenzen.

Somalië

Directeur operaties van AzG Arjan Hehenkamp noemt als voorbeeld Somalië. Volgens hem kreeg de noodsituatie als gevolg van hevige gevechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek pas laat vorig jaar internationale aandacht. Artsen zonder Grenzen was vaak als enige hulpverlener ter plaatse. ,,Onze medische hulp aan slachtoffers in oorlogs- en conflictgebieden is daarom nog harder nodig'', aldus Hehenkamp.

In haar jaarverslag stelt de hulporganisatie dat ze niet alleen noodhulp zal blijven verstrekken op plekken die het tv-nieuws halen, maar vooral daar ,,waar de mensen door de rest van de wereld lijken te zijn vergeten''. Voorbeelden zijn slachtoffers van geweld in vergeten conflictgebieden in India en de aidsdoden in Myanmar.

Vorig jaar werkte Artsen zonder Grenzen in 29 landen, waar 965 internationale medewerkers samenwerkten met 6450 lokale medewerkers. In totaal behandelden zij meer dan 3,4 miljoen patiënten en verrichtten zij 21.000 chirurgische ingrepen, waarvan het merendeel spoedoperaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden