AzG hevig teleurgesteld in uitspraak zaak-Erkel

(Novum) - Artsen zonder Grenzen (AzG) is geschokt door de uitspraak van de hoogste rechter in Zwitserland in de zaak over wie moet opdraaien voor het losgeld voor Arjan Erkel. De hulporganisatie moet de helft van het geld betalen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de andere helft, klonk het oordeel maandag.

"Na twee uitspraken in het voordeel van AzG is dit salomonsoordeel teleurstellend", reageert de humanitaire organisatie. "Het verhult de rol van de Nederlandse regering die het losgeld onderhandelde en betaalde, en vervolgens de rekening doorschoof aan AzG."

De Nederlandse overheid betaalde in 2004 770 duizend euro voor de vrijlating van Erkel, die ruim anderhalf jaar werd gegijzeld in Dagestan. AzG betaalde destijds 230 duizend euro die het voorhanden had. Nu de rechter heeft bepaald dat de kosten gedeeld moeten worden, moet AzG nog 270 duizend euro bijbetalen.

Waar AzG zegt dat het destijds om een gift ging, houdt het ministerie vol dat het een voorschot betrof. Het stelt zich op het standpunt dat met gijzelnemers niet wordt onderhandeld en nimmer losgeld wordt betaald. AzG beroept zich eveneens op dit standpunt.

De eerste uitspraak in de zaak deed het kantongerecht in Genève op 15 mei vorig jaar. De rechter oordeelde dat AzG geen geld hoefde terug te betalen. Nadat Nederland hoger beroep had aangetekend, oordeelde de burgerlijke rechtbank in februari eveneens in het nadeel van het ministerie. Met het oordeel van het federaal gerechtshof in Lausanne maandag komen die uitspraken te vervallen. Hiermee is een einde gekomen aan de vier jaar durende juridische strijd.

AzG vreest dat deze laatste uitspraak ernstige gevolgen heeft voor de onafhankelijke hulpverlening in conflictgebieden. "Hulpverleners worden op deze manier een aantrekkelijke buit in conflictgebieden", legt een woordvoerder uit. "Wij moeten er als ontwikkelingsorganisatie ernstig over nadenken of wij nog medewerkers naar risicovolle streken kunnen sturen."

AzG toont zich bovendien verbolgen omdat de organisatie vindt dat de Nederlandse overheid niet opkomt voor een hulporganisatie. "Steun die wij juist hard nodig hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden