AzG-directeur: 'Nederland moet aandringen op onderzoek'

Ziekenhuismedewerkers in een kamer die niet is getroffen door de bombardementen. Beeld afp
Ziekenhuismedewerkers in een kamer die niet is getroffen door de bombardementen.Beeld afp

Met 22 doden en tientallen gewonden is het bombardement op hun ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz zaterdagochtend de ergste ramp in de geschiedenis van Artsen Zonder Grenzen. Arjan Hehenkamp, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen Nederland, wil dat Nederland als NAVO-lid aandringt op een onafhankelijk onderzoek.

Alwin Kuiken

Hoe belangrijk was dit ziekenhuis?
"Het was het enige traumacentrum in de wijde omtrek. Vorig jaar werden er meer dan 22.000 patiënten verpleegd in en voerde de staf een kleine zesduizend operaties uit. Omdat het hart van het ziekenhuis, de intensive care, volledig is verwoest, is het gebouw nu onbruikbaar. De ergste gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis buiten de regio, waar we enkele medewerkers naartoe hebben gestuurd om te helpen."

Wie waren er zaterdagmorgen aanwezig?
"Er lagen vooral mensen die gewond waren geraakt bij de strijd die de afgelopen tijd in Kunduz is opgelaaid. In hoeverre daar Talibanstrijders bij zaten, is lastig te zeggen, omdat ze natuurlijk geen uniform dragen. Inmiddels zijn er twaalf medewerkers en tien patiënten, onder wie drie kinderen, omgekomen. Alle slachtoffers zijn Afghanen. Er was een internationaal team aanwezig, maar dat bevond zich elders op het terrein. Wat daarvan de nationaliteiten waren, vind ik niet relevant. Er waren in elk geval geen Nederlanders bij."

Heeft u een verklaring voor deze tragedie?
"Nee, we hadden de coördinaten ruim van te voren doorgegeven. Ik heb het gisteren nagevraagd, en die waren juist. Nadat we tijdens het bombardement met Washington en Kabul hadden gebeld, ging het zelfs nog een half uur door. Volgens de Amerikaanse legerleiding werd er in de buurt op hun militairen geschoten, maar wij hebben van onze mensen begrepen dat er 's nachts geen gevechtshandelingen waren."

Volgens het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken waren er tien tot vijftien terroristen in het gebouw en zijn die nu dood.
"Dat is een vreemd verhaal, want de meeste doden betreft medewerkers. En dat waren geen terroristen. Mogelijk bedoelt hij dat dat er gewonde Talibanstrijders in het ziekenhuis lagen. Dat zou kunnen, maar de Geneefse conventie is daar duidelijk over. Gewonde soldaten doen niet meer mee aan gevechtshandelingen en moeten geholpen worden."

Artikel loopt door onder de afbeelding

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen zaterdag, als het vuur in de kamers staat. Beeld AP
Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen zaterdag, als het vuur in de kamers staat.Beeld AP

Persbureau AP refereerde gisteren aan een onscherp filmpje waarin er wapens uit een geblakerd venster lijken te steken.
"Ik heb dat niet gezien, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. In alle ziekenhuizen van Artsen zonder Grenzen zijn wapens verboden. Omdat het de laatste dagen erg gevaarlijk was, sliepen onze medewerkers op het terrein. Er was dus veel toezicht, en bovendien gaat 's avond de deur altijd op slot."

Nederland is lange tijd actief geweest in het gebied, en adviseert de Amerikanen nog steeds, vertelde minister Hennis onlangs. Is hier nog een rol voor Nederland weggelegd?
"We zouden graag zien dat de Nederlandse regering er als NAVO-lid binnen de organisatie op aandringt dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Het onderzoek dat inmiddels door de Amerikanen is afgekondigd, dat is de slager die zijn eigen vlees keurt. Wie dat onderzoek dan moet doen, dat kan ik nog niet zeggen."

Artsen zonder Grenzen heeft ook nog een ziekenhuis in het oosten van Kabul, twee kraamklinieken een ziekenhuis in de provincie Helmand. Wat betekent deze gebeurtenis voor jullie aanwezigheid in Afghanistan?
"Dat gaan we bezien. De feiten moet eerst boven tafel. Kunduz was wel de meest gevaarlijke locatie. Vooralsnog zullen we onze activiteiten in de rest van het land gewoon voortzetten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden