AzG beperkt uit protest hulp in Centraal-Afrikaanse Republiek

Vluchtelingen in de moskee van de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek, Bangui Beeld epa
Vluchtelingen in de moskee van de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek, BanguiBeeld epa

Artsen zonder Grenzen beperkt uit protest haar noodhulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek de komende week tot alleen het geven van acute, levensreddende medische zorg. Dit geldt ook voor de hulp aan Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de buurlanden.

De medische noodhulporganisatie heeft hiertoe besloten na de moordpartij in april op zestien burgers, onder wie drie lokale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen, in het ziekenhuis in de stad Boguila.

'We dringen er ten stelligste op aan dat de overgangsregering van de CAR en alle gewapende partijen in het conflict de vreselijke aanslag onmiddellijk en publiekelijk veroordelen', zegt algemeen directeur Arjan Hehenkamp. De organisatie eist bovendien dat alle gewapende groepen hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de gebieden en troepen die zij onder hun controle hebben en de veiligheid van de burgerbevolking en hulpverleners respecteren.

Toekomst van AzG in het land
Artsen zonder Grenzen gebruikt de komende week om de werkomstandigheden van haar medewerkers te evalueren en na te denken over de toekomst van haar medische activiteiten in het land. De medische noodhulporganisatie is hoogst verontwaardigd dat de overgangsregering en vertegenwoordigers van gewapende groepen de aanslag in Boguila, en andere, gelijksoortige gewelddadigheden in het land, niet openlijk hebben veroordeeld.
'Een aanval op Artsen zonder Grenzen is een aanval op een van de belangrijkste verleners van medische hulp in het land', vervolgt Hehenkamp. 'Op sommige plekken zijn we zelfs de enige medische organisatie. We blijven ons inzetten om de medische zorg te bieden die de bevolking nodig heeft, maar de verschillende partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen.'

De afgelopen 18 maanden zijn medewerkers van Artsen zonder Grenzen herhaaldelijk slachtoffer geweest van geweld. Vaak gebeurde dat in de regio Ouham, waar Boguila ligt. Ook medewerkers van het Centraal-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid en van andere internationale hulporganisaties zijn doelwit geweest van aanvallen.

De bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek lijdt inmiddels al ruim een jaar onder extreem geweld, gedwongen vlucht en een ongekende gezondheidscrisis. De internationale gemeenschap en de vredesmachten in het land kijken onverschillig toe.

Een vrouw met een pasgeboren baby bij de grens met Tsjaad. Veel inwoners van CAR proberen naar het buitenland te vluchten. Beeld REUTERS
Een vrouw met een pasgeboren baby bij de grens met Tsjaad. Veel inwoners van CAR proberen naar het buitenland te vluchten.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden