Azeri's ontevreden over werkwijze politie in moordzaak Kumral

DEN HAAG - “De politie is hier na de moord op Kumral nog nooit geweest, terwijl wij zo'n beetje hèt trefpunt zijn van de Azerbeidzjaanse gemeenschap in Den Haag. Haar vader komt hier dagelijks langs, maar de politie heeft geen interesse in ons en onze gevoelens.”

“Laatst zag ik wel pal voor onze deur een agent langslopen, maar hij wilde alleen maar een parkeerbon uitschrijven voor mijn auto.” Volgens de beheerder van de Azerbeidzjaanse culturele vereniging heerst onder de Azeri's in Den Haag - zeshonderd gezinnen in totaal - zware kritiek op de manier hoe de Haagse politie de moord op het 7-jarig Turks-Azerbeidzjaanse kind Kumral Bagci probeert op te lossen.

Het meisje werd drie weken geleden vermoord en haar lichaam - in stukken gehakt - teruggevonden in Scheveningen. Gisteravond vroeg de politie in het tv-programma 'Opsporing verzocht' om tips uit de bevolking, omdat het onderzoek naar de dader(s) nog maar moeizaam vordert. De officier van justitie loofde 25 000 gulden uit voor tips die leiden tot de oplossing van het misdrijf.

De Azeri's klagen dat de politie zich al eerder 'weinig geïnteresseerd' toonde. “Vorig jaar is er een andere Azeri in Den Haag door een onbekende bewerkt met een schroevedraaier. Die man had - net als de vader van Kumral, F. Bagci die eerst een slagerij had en nu loonwerkers aan het Westland levert - een klein loonbedrijfje. Daarna vlogen er molotov-cocktails door de brievenbus van ons gebouw hier. Maar ook dat vond de politie te onbelangrijk om te komen kijken. En toen is drie maanden geleden Haydar Aydin, ook een Azeri, op dezelfde manier als Kumral vermoord. Hij werkte net als ik als ober op het Centraal Station”, somt een voormalig collega van Aydin (43) de reeks onopgeloste aanslagen op Azeri's op.

Begrafenis

De familie van Kumral Bagci is net terug van de begrafenis van haar dochter in Turkije. De mannen beklemtonen dat vader Bagci, een goede vriend van hen, nog steeds geen enkel idee heeft waarom zijn dochter om het leven is gebracht. Bagci zou geen last hebben gehad van afpersing of druk vanuit andere groeperingen in Den Haag. Ook een eventueel zedenmisdrijf sluiten de Azeri's bijna uit, net overigens als een huisarts uit de Schilderswijk, die veel allochtone patiënten heeft. “Dat het lijk in stukken gehakt was, kan in eerste instantie op een zedenmisdrijf duiden. Maar zedenmisdrijven met kinderen komen in de Turkse cultuur maar zelden voor. En het lijk is vervolgens in tassen duidelijk zichtbaar in Scheveningen neergezet. De dader wilde absoluut dat Kumral gevonden werd, dat het misdrijf zichtbaar werd. Daar lag een bedoeling achter.”

Moskee

Woedend zijn de Azeri's over Milli Görüü, een fundamentalistische islamitische organisatie, die zichzelf tot woordvoerder van de Turkse gemeenschap over de moord op Bagci heeft gepromoveerd, hoewel de familie Bagci geen lid van zijn moskee is. Milli Görüü beweert dat de moord op Kumral 'bloedwraak' (dus een interne Azerbeidzjaanse aangelegenheid) was, met als argument dat Aydin een 'directe oom' is geweest van Kumral. Maar de Azeri's ontkennen met klem dat er een nauw familieband zou zijn geweest tussen de twee slachtoffers.

“In de Haagse wijken waar veel Azeri's wonen, voelen wij ons een beetje als onze eigen politie”, stelt de collega van Aydin. “We horen van landgenoten een steeds terugkerend verhaal over een zwarte Mercedes, van waaruit een aantal Azeri's op open straat bedreigd zouden zijn. Sommigen beweren ook dat zij Kumral in de buurt van de Mercedes nog hebben gezien. Die mensen zeggen dat tegen ons, want bij de politie durven ze daarvan geen aangifte te doen. Ze zijn bang, en de politie gelooft ons toch niet.”

Na het programma 'Opsporing Verzocht' heeft de Haagse politie gisteravond enige tientallen telefoontjes binnen gekregen. Wat de waarde is van de tips, kon de politie gisteren nog niet zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden