AZ verknalt bijna bekerfeestje NAC

BREDA - Op 9 februari, de woensdag voor carnaval, gaat PSV in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi alweer een warm avondje NAC tegemoet. De Bredanaars bereikten gisteravond dat stadium van het toernooi, door pas in de blessuretijd AZ te vloeren: 3-2.

Sommige spelers van de eerste divisieclub vielen na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Houben als zandzakken neer. Zo dicht waren zij bij een verrassing geweest en zo discutabel vonden zij de arbitrage. Vijf minuten voor tijd leek Pierre van Hooydonk NAC's tweede gelijkmaker in duidelijke buitenspelpositie te scoren. Even later was de jonge en talentvolle Marco Holster van mening dat zijn derde doelpunt volkomen ten onrechte voor buitenspel werd geannuleerd. Bij zo veel tegenslag kwam er voor AZ in de blessuretijd de winnende trap van Peter Remie nog eens bovenop: 3-2.

Hoewel de monsternederlaag tegen Ajax onlangs anders deed vermoeden, houdt NAC wel van wedstrijden tegen sterke ploegen. Dan kan het altijd sfeervolle terrein aan de Beatrixstraat veranderen in een spookhol. Dat ondervond eerder dit seizoen PSV. Met meer geluk dan wijsheid bleef de Eindhovense ploeg met een gelijkspel nog net overeind. PSV en de lokkende recette vormden de prooi voor de kwartfinale. Tegen die vermeende topploeg kan het spel van NAC renderen. Hoewel het spel aanvallend van aard is, kiest trainer Ron Spelbos voor een tweemansaanval (Lammers/Van Hooydonk), die steeds mogelijkheden biedt voor een snelle uitbraak. In dat speltype kunnen de hangers op rechts (Remie) en links (Brusselers) zich niet te veel permitteren, want vanuit de tweede lijn zet aanvoerder Lokhoff de lijnen uit. Dat is vaak voordelig voor NAC, want de ex-international is nog altijd een creatieve klant. Veel van zijn collega's dienen echter een oogje in het zeil te houden, want als het mis gaat bij Lokhoff is hij zelf mede wegens een matige motoriek niet in staat de boel recht te zetten. Dat betekent, kortom, veel verdedigend werk voor anderen binnen de ploeg.

Mirakel

NAC-AZ kende een vreemde eerste helft. Al in de eerste vijf minuten sneed NAC voortdurend met fraaie een-tweetjes door de Noordhollandse verdediging. Lokhoff en Van Hooydonk kenden op dat gebied intelligente bijdragen, maar in plaats van een suppersnelle 3-0, stond er bij de rust zowaar 0-1 op het bord. AZ ging er in geloven, hetgeen begrijpelijk was, want wie eerst zo veel geluk heeft, houdt vanzelf rekening met een mirakel. En zeker nadat de gevaarlijke Holster na de serie Bredase missers in de tiende minuut succes had. Een verwaaide voorzet werd door de zwakste NACverdediger, Wilnis, gemist, waarna de voormalige zaterdagamteur van Huizen de bal achter doelman Karelse kon lopen. Het had bij de rust zelfs ook nog 0-2 kunnen zijn, maar van dichtbij miste Van Roon een dot van een kans.

Nijpend probleem

Naarmate de tijd verstreek werd de wedstrijd in de tweede helft steeds moeilijker voor de thuisclub. De afwezigheid van orthodoxe buitenspelers werd op den duur zelfs een nijpend probleem. Zelden werd aan de buitenkanten de achterlijn gehaald. Te veel viel de bal tussen de windvlagen door in het centrum van de verdediging, waar AZ voldoende lengte had om het kopgevaar van Van Hooydonk te bespelen. Er kwam steeds meer zand in de Bredase machine terecht en AZ kreeg het gevoel dat de kwartfinale binnen bereik was. De veerkracht van het team van coach Piet Schrijvers was ook opmerkelijk. Toen Remie halverwege de tweede helft dan eindelijk de gelijkmaker had gevonden, was het meteen erna al weer raak voor AZ. Holster, in tegenstelling tot zijn maatje Van Roon wel beschikkend over snelheid, sprintte weg nadat invaller Sas op een enorme manier had geblunderd. De afwerking was andermaal naar behoren van Holster: 1-2. Met minder dan vijf minuten nog te gaan kwam NAC echter toch nog gelijk. Het spel zag er al lang wanhopig uit, toen Van Hooydonk op of over het randje van buitenspel mocht scoren: 2-2. De Noordhollanders waren te teleurgesteld om heftig tegen die arbitrale beslissing te protesteren, maar Holster wilde Houben even later bijna te lijf gaan toen hij scoorde, maar naar zijn overtuigde gevoel ten onrechte voor buitenspel werd gestraft. Dat was twee minuten voor tijd. Toen vervolgens al in de blessuretijd Remie na een vrije trap keihard uithaalde en 3-2 op het bord bracht, waren de druiven wel erg zuur voor de verliezers.

Piet Schrijvers stipte het arbitrale nadeel voor zijn ploeg ook aan, zonder overigens ordinair te worden. Al te heftige kritiek, betekent tegenwoordig immers al gauw een boete. Schrijvers: “Belangrijk is ook dat we Breda met een opgheven hoofd kunnen verlaten. Met deze ploeg is er zeker de kans een etage hogerop te komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden