AZ verder op de ingeslagen weg

De spelers van AZ vieren hun vierde doelpunt, van aanvaller Lens. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP) Beeld ANP
De spelers van AZ vieren hun vierde doelpunt, van aanvaller Lens. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP)Beeld ANP

AZ liet tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal zien klaar te zijn voor de nieuwe competitie. De landskampioen versloeg bekerwinnaar Heerenveen in de Arena met 5-1.

Met speels gemak toonde AZ in de Arena niets aan scherpte te hebben ingeboet. Gretig en dodelijk efficiënt greep de club uit Alkmaar voor het eerst in de clubhistorie de Johan Cruijff Schaal. Het optreden van de landskampioen tegen bekerwinnaar Heerenveen zorgde voor optimisme. Een week voor de competitiestart gaf AZ een eerste blijk van klasse.

De ambiance in Amsterdam liet zaterdagavond te wensen over. Verrassend was dit niet. In Nederland kan de officieuze opwarmer voor het nieuwe seizoen nooit op grote belangstelling rekenen. Ondanks de matige opkomst van supporters –de tweede ring bleef gesloten– had de ontmoeting niet het karakter van een oefenduel.

AZ maakte direct duidelijk verder te willen gaan op de ingeslagen weg. Met vloeiend aanvalspel draaide de ploeg Heerenveen binnen de kortste keren dol. Dat de Friezen een handvol krachten misten door blessures deed daar weinig aan af. De intentie om elk moment van zwakte af te straffen straalde wilskracht en zelfvertrouwen uit.

El Hamdaoui, de ster van vorig jaar, leidde na een kwartier de openingstreffer in. Hij hield de bal net zo lang vast totdat Martens op de linkervleugel was gearriveerd. Diens lage voorzet belandde precies in de loop van Holman die met een bekeken schuiver doelman Steppe passeerde (0-1). De defensie van Heerenveen was volledig uiteengeslagen.

Een kunstig hakje van Lens leidde even later het tweede doelpunt in. El Hamdaoui rondde de schietkans met een volley schitterend af (0-2). Toen Martens met een droge knal van afstand Steppe voor de derde maal klopte, was het laatste beetje spanning verdwenen. AZ liet niets aan het toeval over.

Perfect speelden de Alkmaarders allerminst. De verdediging stond menigmaal te slapen op cruciale momenten. Dankzij keeper Romero, terug op zijn oude niveau na een handbreuk, bleven deze slordigheden zonder grote gevolgen. De Argentijn moest slechts eenmaal een antwoord schuldig blijven. Aanwinst Papadopoulos zorgde even na de rust voor 1-3.

De tegengoal was een slechts een rimpeling. Lens zorgde met twee puntgave balcontacten voor de eindstand (1-5). Een zweefduik, kort voor het eindsignaal, plezierde de rappe aanvaller zelf het meeste. Koppen behoorde eigenlijk niet tot zijn arsenaal. Een spoedcursus van spitsentrainer Arveladze tijdens de voorbereiding betaalde zich plotseling uit.

De amicale sfeer in het veld en op de bank vergrootten de waarde van de overwinning. Niemand praatte mismoedig na over de transfer van sleutelspeler De Zeeuw naar Ajax. Het geloof dat de oplossing voor zijn vertrek binnen de huidige selectie schuilt, werd breed gedragen. Dit optimisme hangt voor een deel samen met de frisse werkwijze van de nieuwe trainer Ronald Koeman.

De opvolger van Van Gaal gaf eind vorig seizoen aan te hebben geleerd van het verleden. Strubbelingen met spelers bij Ajax en later Valencia zetten hem aan het denken. Een toptrainer moest naar een ieder warmte en vertrouwen uitstralen om de harmonie te bewaren. Tijdens zijn officiële debuut op de bank van AZ leek hij dit voornemen ter harte te hebben genomen.

Toen El Hamdaoui voortijdig naar de kant werd gehaald, mopperde de topscorer van de eredivisie opzichtig. Koeman nam hem na afloop direct in bescherming. „Ik heb hem gezegd dat dit de laatste keer was dat ik hem wisselde”, knipoogde de oefenmeester. De vedette van de ploeg kreeg zo op de valreep een bevestiging van zijn meerwaarde.

Twee minuten voor het einde toonde Koeman zich andermaal barmhartig door reservedoelman Didulica een invalbeurt te gunnen. De Australiër, die zinspeelt op een transfer, mocht het slot van de wedstrijd onder de lat staan als beloning voor zijn aandeel in het behalen van de landstitel. Dat hij openlijk baalt van zijn rol achter Romero zag Koeman door de vingers.

Opgeteld bij de offensieve speelwijze, meer dan onder Van Gaal, liet de trainer een aardige eerste indruk achter. Voor Koeman betekende de winst van zaterdag de achtste hoofdprijs in zijn loopbaan als coach. De Zaandammer veroverde eerder drie landstitels, de KNVB-beker, een Nederlandse Super Cup, een Portugese Super Cup en de Spaanse beker.

(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden