AZ-preses droomt van Europese top

Het eerste kampioenschap van AZ, in 1981, bood kortstondige glorie. Nu is er hoop op meer. „Voorzitter Scheringa wil bij de beste vijf of zes van Europa horen.”

Peter Arntz, middenvelder van AZ’s kampioensploeg van 1981, geniet van het zonnetje dat in Alkmaar letterlijk en figuurlijk schijnt. Prachtig toch dat de hegemonie van de tradi-tionele Nederlandse voetbaltop 28 jaar na dato wéér door AZ wordt doorbroken? „Ons kampioenschap zal altijd in mijn kop blijven”, zegt Arntz. „Maar het is leuk dat we de topclubs nu weer naar de neuroloog kunnen sturen.”

AZ’s glorie uit de vorige eeuw is verweven met het nieuwe DSB-stadion, dat in 2006 werd betrokken. De fanshop draagt de naam van Kristen Nygaard, de populaire Deense middenvelder van destijds. De sponsors hopen vanavond op de titel te klinken in hun Kees Kist-lounge, vernoemd naar de topschutter van weleer in het kleine stadion De Hout.

De 56-jarige Arntz dient AZ tegenwoordig als hoofdscout. Hij mag er straks op bogen een bijdrage aan beide kampioenschappen te hebben geleverd. Tevens liggen in zijn huidige functie de grote verschillen besloten. Arntz had indertijd gezelschap van al gerenommeerde spelers als John Metgod, Jan Peters en Hugo Hovenkamp, de karakteristieke verdediger wiens naam aan AZ’s spelershome is verbonden. Nu speurt Arntz vooral naar betrekkelijk naamloze spelers met groeimogelijkheden. Dat is de opdracht van voorzitter Dirk Scheringa, de bankier die geen buitenissige transfersommen wenst uit te trekken.

Het succes mag sprookjesachtig worden genoemd vanwege de relatief geringe status van de AZ’ers, die PSV en Ajax met hun grofweg tweemaal zo grote budgetten ruim hebben afgetroefd. Het vindingrijke beleid leek twee jaar geleden al te lonen. Maar na het bier – het kón niet meer fout gaan – vloeiden uiteindelijk de tranen rijkelijk op het centrale Waagplein. AZ verloor met 3-2 van Excelsior en verspeelde de titel.

Nu maakt Alkmaar zich op voor een massale huldiging met morgen onder meer, tot genoegen van trainer Louis van Gaal, een boottocht. Van Gaal zal terugdenken aan het feest in de Amsterdamse grachten na het winnen van de Champions League in 1995 met Ajax. „Het mooiste moment uit mijn voetbaljaren”, sprak hij gisteren mijmerend. De triomf van AZ is óók bijzonder voor Van Gaal, wiens aanpak al als achterhaald en dogmatisch was bekritiseerd. Hij beschouwt een kampioenschap met AZ, hoe dan ook een provincieclub, als de grootste prestatie in zijn rijke trainerscarrière.

Even zoet zal de titel aanvoelen voor voorzitter Scheringa. Hij ontfermde zich in 1993 over AZ, dat toen nagenoeg failliet in de eerste divisie wegkwijnde. Vier jaar later – het ging niet zo snel met AZ als hij zich wenste – wees Scheringa erop de Elfstedentocht twee keer te hebben uitgereden. „De voetbalwereld blijft een jungle”, zei hij destijds. „Maar gelukkig weet ik de weg daarin meer en meer te vinden, omdat ik het uithoudingsvermogen heb van een Elfstedentochtschaatser. Ik ben ergens aan begonnen en zal niet stoppen voordat de finish is bereikt.”

Bijna dertig jaar geleden kreeg het succes van AZ geen vervolg, doordat de geldkraan werd dichtgedraaid bij het elektronicabedrijf van de gebroeders Molenaar, de toenmalige geldschieters. Nu weet oud-speler Arntz zeker dat voor Scheringa de finish nog niet is bereikt: „Hij is een stabielere factor dan de Molenaars. Dit is kicken voor hem. Nu wil hij bij de beste vijf of zes van Europa horen, al kost ook dat hem misschien weer tien jaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden