AZ is vereerd met Advocaat. Dat was België ook, even.

Eind september 2009 zaten we te midden van onze opgewonden Belgische confraters in het auditorium van het bondsbureau in Brussel. Op een steenworp afstand van het Koning Boudewijn-stadion, waar deze week de plaatsing voor het WK euforisch werd gevierd, werd Dick Advocaat gepresenteerd als bondscoach van België. Het land was zeer vereerd dat deze gelouterde trainer zijn talentvolle voetballers, zo leek het, bij de hand wilde nemen.

Vijf wedstrijden is hij hun coach geweest. Toen zwichtte Advocaat, plat en onbeschaafd, voor het grote geld van Rusland. De ontgoochelde Belgen hadden het bedrog al kunnen voorvoelen toen hij er, amper twee maanden in Belgische dienst, AZ bij was gaan doen.

Laatst vroeg Jan Mulder Advocaat aan de tafel van 'Studio Voetbal' of hij geen spijt had. Advocaat glipte weg in de sfeer van ouwe jongens krentenbrood. De keuze was héél moeilijk, zei hij met even vette als schaamteloze ironie. Hij verzet zich al lang niet meer tegen zijn imago van geldwolf - waarom zou hij ook nog? - en in deze setting was hij ervan verzekerd dat ze met hem zouden meelachen. (Met Rusland, een ongrijpbaar monstrum waarmee sportief weinig bijzonders te bereiken valt, werd Advocaat vorig jaar in de eerste ronde van het EK uitgeschakeld.)

Naar Nederland waaide over dat Advocaat in de feestelijkheden een grondlegger van het Belgische succes was genoemd. NOS-verslaggever Vlado Veljanovski ging dat navragen bij Marc Wilmots, nu de gevierde bondscoach, toen de assistent van Advocaat. Hij vroeg: "U heeft Dick Advocaat laten meedelen in deze prestatie, waarom eigenlijk?"

Goeie vraag. Ja, waarom in vredesnaam? In de vraag leek plaatsvervangende schaamte door te klinken, misschien iets van een excuus voor wat een landgenoot hier had geflikt.

Wilmots zei: "Ik heb alleen gezegd dat ik Advocaat dankbaar ben dat hij mij als assistent heeft gevraagd. Anders had ik hier niet gezeten."

Wie desondanks wil volhouden dat Advocaat in België de basis heeft gelegd, beweert dat hij er de discipline heeft aangetrokken. Zo heeft hij eens een speler uit het trainingskamp weggestuurd, en niet de eerste de beste. Je zou ook kunnen zeggen dat hij de spelers heeft uitgedaagd. Op zijn troon in dat auditorium in Brussel had hij vier jaar geleden graag benadrukt dat ze niet zo goed waren als ze al dachten.

Dat was ook zo. Maar ook daar zat iets plats in, en niets van een dieper inzicht. Advocaat wilde niet wachten op de rijping van het talent. Als clubtrainer had hij spelers kunnen laten kopen, en dat ook grif gedaan, als andere niet zo goed waren als ze al dachten. Vorig seizoen durfde hij nieuwe spelers te vragen met al de duurste selectie van Nederland, waaruit hij voor PSV geen kampioensploeg kon fabriceren.

Scherp is het verschil te belichten met Louis van Gaal. Hij had zich al nooit door geld laten leiden, altijd door de kern van de sport. Als bondscoach van Oranje is hij mede aan de slag gegaan met spelers die we niet zo goed vonden als ze soms al werden voorgesteld. Niet dat hij er wereldkampioen mee zal worden, en toch heb je het gevoel dat er misschien net iets meer mogelijk is dan het voorstelbare - door Van Gaal, die niet gauw meer zal loslaten als hij spelers bij de hand heeft genomen om ze te verbeteren.

Dick Advocaat gaat AZ opnieuw een paar maandjes trainen, omdat hij toch even niets anders had. AZ, dat geen jongere trainer durfde aan te stellen, zei zeer vereerd te zijn. In het ooit vereerde België, feestend nu met een jongere trainer, wordt Dick Advocaat niets meer kwalijk genomen. Waarom zouden ze ook nog?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden