AZ haalt expertise van buiten

Honkbalicoon Eenhoorn volgt volleybalcoach Gerbrands op als directeur van voetbalclub

JAN-CEES BUTTER

Een voormalig volleybalcoach als commissaris, een oud-hockeyer als teammanager en, vanaf 1 oktober, een honkbalicoon als algemeen directeur. Met de aanstelling van voormalig honkbalcoach Robert Eenhoorn, die gisteren werd gepresenteerd als nieuwe algemeen directeur bij AZ, bewijst de Alkmaarse voetbalclub dat het nadrukkelijk naar professionals buiten de eigen sport kijkt.

Teun de Nooijer, oud-hockeyer, is er sinds 1 maart teammanager en voormalig volleybalcoach Joop Alberda is lid van de raad van commissarissen. Eerder waren ook Joost Bellaart (hockey) en John van Lottum (tennis) werkzaam bij AZ.

Eenhoorn, nu nog technisch directeur van de honkbalbond, vertelde in een persbericht voor een mooie uitdaging te staan. "Ik kijk ernaar uit de groeimogelijkheden die in AZ zitten, er helemaal uit te halen." Helemaal onbekend is hij niet in Alkmaar. Vorig jaar nog lichtte hij de jeugdopleiding door van AZ.

Eenhoorn (46) is de opvolger van Toon Gerbrands, een voormalig volleybalcoach, die eind april een contract voor vier seizoenen tekende bij PSV. Gerbrands, die twaalf jaar werkzaam was in Alkmaar, beleefde grote successen met AZ, zoals het winnen van de landstitel (in 2009) en de KNVB-beker (in 2013). Tevens werd negen keer Europees voetbal gehaald. Gerbrands slaagde er bovendien in gerenommeerde coaches naar AZ te halen: Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Gertjan Verbeek en vanaf komend seizoen Marco van Basten, die binnenkort wordt gepresenteerd. Alex Pastoor, oud-trainer van NEC, gaat hem daarbij assisteren.

Eenhoorn, die op 1 oktober in dienst treedt, was als honkballer actief voor onder meer de New York Yankees en bekleedde diverse functies in het honkbal. Na zijn actieve carrière werd de Rotterdammer eerst honkbalcoach en vervolgens, vanaf 2009, technisch directeur van de honkbalbond. Er staat overigens een delicate vermelding op zijn cv: Eenhoorn is ook ambassadeur van Feyenoord.

undefined

Kales: Eenhoorn kan op mentale vlak iets toevoegen

Wat vindt u van de aanstelling van Robert Eenhoorn als algemeen directeur bij AZ?

"Ik vond het leuk om te horen. Toon Gerbrands heeft natuurlijk het goede voorbeeld gegeven. Hij is iemand die in het verleden een aantal out-of-the-box-beslissingen heeft genomen. Dat is niet verkeerd geweest. Het kan nooit kwaad een frisse kijk binnen te halen. Daarmee kom je verder."

Wat zijn volgens u de voor- en nadelen van zijn benoeming?

"De voetballerij draagt natuurlijk het imago met zich mee dat het een apart wereldje is, waarin je gewerkt moet hebben om het te begrijpen. Maar dat gaat lang niet altijd op. Hans Jorritsma (teammanager van het Nederlands elftal -red.) komt uit het hockey, maar dat gaat ook al jaren goed. Veel aspecten zijn natuurlijk sportoverstijgend. Eenhoorn, met een verleden bij de New York Yankees, zal ongetwijfeld Amerikaanse invloeden met zich meenemen. In Amerika is sport entertainment en ze hebben andere gedachten over marketing en commercie. Sporttechnisch kijken ze ook veel meer naar het proces en de statistieken. Mooi voorbeeld is de film 'Moneyball'. Het proces telt, niet het resultaat."

Wat zijn uw ervaringen met de voetballerij?

"Ik heb in verleden een aantal lezingen gegeven bij clubs, zoals Chelsea en Manchester United. Je ziet gelukkig steeds meer interactie tussen voetbal en andere sporten. Maar ik heb nooit een vaste functie gehad. In de toekomst sta ik open voor alles."

undefined

Hendriks: Kwaliteit doorslaggevend, niet achtergrond

Wat vindt u van de aanstelling van Robert Eenhoorn als algemeen directeur bij AZ?

"Dit is een goed te begrijpen keuze. Zowel voor AZ, die met Eenhoorn een prima bestuurder heeft binnengehaald, als voor Robert zelf, die toe was aan een nieuwe uitdaging."

Wat zijn volgens u de voor- en nadelen van zijn benoeming?

"Zo kijk ik er helemaal niet naar, net zomin als AZ, denk ik. Kwaliteit is daar doorslaggevend, dus het maakt niet uit of je nu van buiten het voetbal komt of niet. AZ is de laatste vijf à tien jaar uitgegroeid tot een stabiele organisatie waar een uitstekend topsportklimaat heerst en waar mensen van hoogwaardig kaliber werkzaam zijn geweest."

Wat zijn uw ervaringen met de voetballerij?

"Ik heb nooit een baan in het voetbal gehad, maar in mijn tijd als hockeybondscoach van Spanje (van 2002 tot en met 2008 -red.) heb ik veel voetbalclubs bezocht, waaronder het Barcelona van Frank Rijkaard. In die tijd werkten we aan de technische ontwikkeling van software om prestaties te analyseren. Voetbal staat voor mij niet buiten andere sporten. In Europa is het de grootste sport, maar als je naar Amerika of Australië gaat, dan zijn andere sporten het populairst. Het grote verschil is de zichtbaarheid van het voetbal. Dat werkt drukverhogend. Robert raakt niet zo snel in de war. Hij is juist goed in het bewaren van het overzicht. Dat is zijn grote kracht."

undefined

Lammers: Met een frisse blik erbij kom je verder

Wat vindt u van de aanstelling van Robert Eenhoorn als algemeen directeur bij AZ?

"Geweldig voor hem en de club. AZ is altijd een voorbeeld geweest om expertise van buiten de sport binnen te halen. Eenhoorn heeft veel ervaring en kan op het medische, conditionele en mentale vlak

Wat zijn volgens u de voor- en nadelen van zijn benoeming?

"Het gevaar is, en daar had ik zelf ook last van in mijn tijd bij Ajax, dat je als relatieve buitenstaander in het begin zoveel ziet wat je zou willen aanpakken, dat je daardoor te snel wilt gaan. Je moet geleidelijk willen veranderen, anders werkt het niet."

Wat zijn uw ervaringen met de voetballerij?

"Ik kwam in 1999 met een basketbalachtergrond bij Ajax. Ik zie dat als een leerzame periode. Een voetbalclub is een heel andere wereld dan bijvoorbeeld het leiden van een tennisclub. Om zowel de korte als lange termijn te bewaken is best lastig, want als je twee keer verliest zijn supporters in staat de tribunes te bestormen. Daarom is het belangrijk mensen om je heen te hebben die écht met je willen samenwerken. Er moet vertrouwen zijn."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden