AZ, de kampioen, is óók alleen door Dirk club voor curatoren

Als je al staat, in afwachting van een collega die voor ons langs moet om zijn plek op de perstribune te kunnen bereiken, en de speaker roept plotseling op te gaan staan voor Dirk, dan geeft dat iets héél ongemakkelijks. Daar sta je dan, zo kan het althans lijken, je steun aan en wie weet medeleven met Dirk te betuigen, zoals de mensen om je heen op de tribunes.

Ze zijn, kort vóór de aftrap van AZ-Arsenal, op commando gaan staan. Ze klappen en zingen: ’Dirruk bedankt’. Het is ongemakkelijk en het wrikt –en voor DSB-gedupeerden is dat allemaal nog erg zwak uitgedrukt. Maar het is te verwachten op voetbaltribunes. Hier regeert het eendimensionale sentiment: aan Dirk is alles te danken.

Dat ís ook wel zo, maar dan in de breedste zin. Alleen door het geld van Dirk Scheringa (goeddeels bij zichzelf geleend) staat AZ hier, als kampioen in de Champions League. Maar AZ is nu óók alleen door Dirk een club voor curatoren, in grote onzekerheid over zijn toekomst.

Dat snappen ze bij de clubleiding natuurlijk wél. Algemeen directeur Toon Gerbrands formuleert het omzichtig vóór de wedstrijd, maar uit zijn woorden is op te maken dat AZ de curator heeft verzocht zonder shirtreclame te mogen spelen. Het is de hoogste tijd om afstand te creëren tussen de club, wat daarvan nu ook over moge zijn, en de drie letters die daarmee tot het ongezonde aan toe waren verweven.

Maar zo zegt Gerbrands het uiteraard niet. Hij vervult zijn taak als zegsman onberispelijk. Onvermoeibaar staat hij de pers te woord. Het is moeilijke materie, al helemaal voor sportjournalisten. Gerbrands legt het geduldig uit, maar hij vertelt natuurlijk wel het verhaal van de bestuurskamer.

Dat komt er in het kort op neer dat AZ een goed lopende club is. De curatoren kunnen straks de aandelen van Dirk en daarmee de club verkopen, maar ze kunnen zich niet bemoeien met de bedrijfsvoering, met bijvoorbeeld het aan- en verkopen van spelers.

Maar dan hoor je later dat zo’n beetje op hetzelfde moment waarop Gerbrands ons dat stond uit te leggen, in Spanbroek Dirks museum werd leeggehaald. En dan denk je als financiële leek toch: wat kan er ook bij AZ dan niet gebeuren als Dirks kaartenhuis aan bv’s (verder) wordt ontrafeld, en als er hoe en waar dan ook moet worden geplukt? Je zou zeggen: Dirk heeft zo’n zeventig miljoen euro geleend voor zijn hobby’s,dat zal nu érgens vandaan moeten komen.

Daarover had Gerbrands dan toch iets laten doorschemeren. AZ heeft een lening van veertien miljoen euro bij DSB Beheer. De curatoren zouden op snelle aflossing daarvan kunnen aandringen. Omdat de liquiditeit van AZ op korte termijn dat niet zou toestaan, zou de club dan op het verkopen van spelers aangewezen kunnen zijn.

Daar ga je al.

Maar in het stadion hangen spandoeken. Op het grootste staat: ’Ook zonder geld is Dirk onze held’.

Dirk had, denk je na zo’n avond, bij zijn eigen AZ-supporters toch minder klanten dan gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden