Ayatollah Khamenei uit keiharde kritiek op Obama

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zaterdag keiharde kritiek geuit op de toenaderingspoging van de Amerikaanse president Barack Obama. „Pas als jullie veranderen zijn wij bereid ons gedrag te veranderen", aldus Khamenei in een televisietoespraak.

De Verenigde Staten worden volgens de oppermachtige ayatollah gehaat in de wereld en moeten stoppen zich met binnenlandse aangelegenheden te bemoeien. „Jullie roepen change (verandering) maar in de praktijk is hier niets van te zien”, aldus de ayatollah.

Een dag eerder had het islamitische regime in Teheran Obama's handreiking nog bestempeld als hoopvol. Wel was er ook toen de aanmerking dat Washington fouten uit het verleden moet toegeven en zijn beleid „fundamenteel moet wijzigen”.

Obama had in een videoboodschap die direct gericht was tot het Iraanse volk gezegd, dat zijn regering de problemen tussen beide landen op diplomatieke wijze wil oplossen, op basis van wederzijds respect. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Obama al aangekondigd als staatshoofd directe gesprekken met de jarenlange aartsvijand te willen voeren.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde zaterdag op basis van anonieme regeringsfunctionarissen en diplomaten dat Washington overweegt of er directe communicatie tussen Obama en Khamenei mogelijk is en of het verbod op direct contact tussen junior Amerikaanse diplomaten en hun Iraanse equivalenten opgeheven kan worden.

De betrekkingen tussen de VS en Teheran zijn flink bekoeld sinds de islamitische revolutie dertig jaar geleden in Iran. Washington beschuldigt Teheran ervan in het geheim nucleaire wapens te ontwikkelen en opstandelingen in onder meer het buurland Irak te steunen. Iran op zijn beurt hekelt de „vijandige” houding van de Amerikanen de afgelopen decennia. Khamenei: „Al deze jaren hebben ze vijandige propaganda gevoerd tegen ons land, vooral de laatste acht jaar. Hiermee refereerde de geestelijke naar oud-president George Bush, die Iran met Irak en Noord-Korea de „as van het kwaad” noemde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden