Ayaan Hirsi Ali: Laat alleen de vluchtelingen toe die zich echt kunnen aanpassen

Ayaan Hirsi AliBeeld AFP Mark Wilson

Het onderscheid tussen 'echte' vluchtelingen en economische is onhoudbaar. Dat zei Ayaan Hirsi Ali gisteren in een toespraak in de Pieterskerk in Leiden. Studenten van de Veerstichting hadden haar uit de VS laten overkomen voor een bliksembezoek, dat om veiligheidsredenen geheim was gehouden.

Oud-VVD Tweede Kamerlid Hirsi Ali benutte haar bezoek aan de stad waar ze zelf politicologie studeerde voor een pleidooi vóór 'profiling': het selecteren van potentiële migranten op hun bruikbaarheid voor de ontvangende samenleving.

Via sociale media lekte de belangrijkste boodschap uit: verdeel de migranten in vier categorieën en laat slechts één daarvan toe. Voor 'fanatici' die de westerse waarden willen bestrijden, is zeker geen plaats.

Ook 'bedreigers' - jonge mannen die voor criminaliteit dreigen te gaan zorgen - moeten geweerd. Dat geldt ook voor 'kostenposten': mensen die weinig kans op de arbeidsmarkt maken en dus aangewezen zullen zijn op uitkeringen.

De enige groep die volgens Hirsi Ali op een warm welkom mag rekenen, bestaat uit 'aanpassers': migranten die hier aan de slag kunnen en bereid zijn de westerse waarden tot de hunne te maken.

Columniste Sheila Sitalsing hekelt in de Volkskrant het voorstel van de oud-VVD politica, die in 2006 naar de Verenigde Staten emigreerde. 'Wanneer je denkt dat het niet gekker kan, is er altijd iemand die deze gedachte logenstraft', schrijft de columniste.

'Pech voor de verminkten, de getraumatiseerden, de intellectueel minder bedeelden, de laagopgeleiden en degenen die van nature niet per se sympathiek zijn: uw recht is vervallen verklaard. Aanpassen of oprotten', aldus Sitalsing. 'Hoe de selectie van de 'aanpassingsbereidwilligen' in zijn werk zou moeten gaan, is niet duidelijk. Een televisieshow ligt voor de hand. Met blinde audities, stemrondes per sms en Ali B als mental coach van de overblijvers.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden