Ayaan Hirsi Ali: belichaming van ’Elegantie onder hoge druk’

22.10 uur, Nederland 3

’Nova’-correspondent in Amerika Twan Huys volgde een jaar lang Ayaan Hirsi Ali tijdens haar reizen door de Verenigde Staten. Het is het jaar van haar opkomst in de Amerika en haar ondergang in Nederland. De Nova-ploeg volgde haar tijdens de cruciale momenten die zich het afgelopen jaar in haar leven hebben voorgedaan: De uitzending van ’Zembla’, de beslissing van minister Verdonk haar paspoort in te nemen, het moment waarop Ayaan haar paspoort weer terug kreeg en de val van het kabinet Balkenende II.

Ayaan Hirsi Ali reageert voor het eerst op de uitzending van ’Zembla’ en op het besluit van haar vriendin Rita Verdonk haar paspoort in te nemen.

Twan Huys lijkt Ayaan Hirsi Ali toch vooral een ’troublemaker’ te vinden, een onruststoker. Hij komt er in de documentaire een paar keer op terug, niet alleen tegenover Ayaan zelf, ook tegenover derden aan wie hij hun mening vraagt over Ayaan.

Aan het eind van de documentaire legt Huys Ayaan een cartoon van Jos Collignon voor. Daarop is te zien hoe ze, dansend over een rij detonators, ontploffing op ontploffing achter zich veroorzaakt. ,,Hoe komt het toch, dat er overal waar jij verschijnt, trammelant komt?”, vraagt hij nog maar eens.

,,Ik was bij ons in de familie de braafste”, zegt ze. ,,Ik was een goede moslim”.

Hirsi Ali komt in april 2005 als onbekende aan in de VS en valt op tijdens het ’Time 100’ evenement waar ze wordt uitgekozen als een van de honderd invloedrijkste wereldburgers. Vanaf dat moment krijgt ze toegang tot de politieke en culturele elite in Amerika en komt ze in contact met wereldleiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, oud-minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger en de huidige minister van buitenlandse zaken, Condoleezza Rice.

Tegelijkertijd leidt de uitzending van een documentaire van ’Zembla’ over de leugens rondom haar vluchtverhaal tot haar dramatische vertrek uit de Nederlandse politiek. Niet dat het er nog veel toe doet; Ayaan is eigenlijk al te groot geworden voor Nederland, te elegant ook voor de politiek. Of, zoals de voorzitter van het American Jewish Comittee haar noemt in zijn toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van de Moral Courage Award 2006: ’Elegance under pressure’, Elegantie onder druk. Naar de woorden van de schrijver Ernest Hemingway.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden